Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Mistrovství České republiky ve vícebojích – Tábor 21.-23.7.2006

Atletický oddíl TJ VS Tábor a město Tábor budou hostit ve dnech 21.-23.7.2006 Mistrovství České republiky ve vícebojích. Do Tábora se sjede téměř kompletní česká špička od žákovských, přes dorostenecké, juniorské kategorie až po muže a ženy, aby se utkali o mistrovské tituly a pro některé z nich to bude i poslední možnost splnit nominační kritéria pro Mistrovství Evropy a Mistrovství světa juniorů.

Ačkoliv se v Táboře nepředstaví v soutěžích mužů Roman Šebrle a ani Tomáš Dvořák, naši nejúspěšnější desetibojaři posledních let, určitě se bude na co koukat. Přihlášen je např. třetí nejlepší český desetibojař Josef Karas s letošním výkonem 7849 bodů nebo nejlepší letošní sedmibojařka Michaela Hejnová. V juniorských kategoriích očekáváme útok na limit pro MSJ v Pekingu od čtveřice Vácha, Sazima, Doskočil a Nešvera. Mezi juniorkami by se mohly představit dvě limitářky pro Peking Kateřina Cachová a Eliška Klučinová. Tomáš Dvořák by se měl v Táboře při Mistrovství České republik objevit jako host a jeho účast i v této roli je velkou poctou celému šampionátu.

Vícebojařské mistrovství mužů a žen se koná již od roku 1969 a za tu dobu nasbírali nejvíce titulů Martin Machura (6x) a Marcela Koblasová (4x). Mezi medailistkami je i táborská odchovankyně Jiřina Borešová – Rybová se 4 získanými medailemi.

Juniorské mistrovství je nejmladší a pořádá se od roku 1990. Mezi juniory získal v roce 1999 mistrovský titul táborský Tomáš Purman, který by se měl při letošním mistrovství rovněž představit. V Plzni nasbíral minulý týden úctyhodných 6 298b., čímž jenom o pár bodů odolal krajský rekord.

Dorostenci se o mistrovské tituly utkávají od roku 1969 a právě jedno z nich se konalo v roce 1983 v Táboře. Nejvíce tituly se může pochlubit Jiří Patzák (3x) a trojice dorostenek Jan Basová, Marie Severýnová a Marcela Koblasová (všechny 3x). Z pohledu táborské historie byly táborské atletky v této kategorii nejúspěšnější. Po jednom titulu vybojovaly Petra Kuralová, Michaela Milcová a Dana Wildová.

Žákovské mistrovství se rovněž koná od roku 1969 a za tu dobu se podařil mistrovský double pouze Elišce Klučinové a Kateřině Cachové )obě mají splněný limit pro MSJ v Pekingu).

Tato největší atletická událost se koná za podpory města Tábor a Jihočeského kraje a bude odstartována již v pátek 21.července dopoledne, kdy se představí starší žákyně, starší žáci, dorostenci a dorostenky. V sobotu tyto kategorie své soutěže dokončí a kategorie juniorů, juniorek, mužů a žen zahájí své. Slavnostní zahájení za účasti čelních představitelů města Tábor, Jihočeského kraje a Českého atletického svazu se koná v sobotu ve 12 hod.V neděli celý šampionát končí a věříme, že v Táboře se podaří závodníkům zlepšit si svá osobní maxima a pokusit se o splnění limitů pro letošní vrcholné akce – ME a MSJ.

Hned o tři týdny později, v sobotu 12.srpna se koná v Táboře jubilejní 45.ročník Velké ceny Tábora a 2.ročník Memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800m. V minulém roce jsme v Táboře viděli skvělou atletiku a výborné výkony. Doufáme, že i letošní ročník naváže na úspěšný minulý rok a již nyní je v jednání účast nejen předních českých atletů a atletek, ale i závodníků ze Slovenska, Rakouska a Německa.

Táborští atleti zvou všechny příznivce tohoto sportu, ale i všechny milovníky sportu na tyto dva atletické svátky.