Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Táborští závodili doma i v zahraničí

V pátek 14.května se vstoupil do sezóny veřejnými závody PAS na Slavii Jaroslav Drda. Na trati 300 m si vytvořil nový osobní rekord 36,66.

Ve stejném rozběhu nastoupil spolu s ním i olympijský vítěz a ikona světového desetiboje Roman Šebrle. Ten v závodě zvítězil v čase 35,96 a hned za ním do cíle doběhl práve Jaroslav Drda. V závodě na 500 m pak doběhl Jarda v čase 1:06,58, což znamená jeho ustavující osobní rekord. Pátý půlkař z halového juniorského MČR bude za týden jednou z opor ligového družstva mužů při úvodním kole v Kladně. V sobotu se táborští závodníci představili na závodech v Písku, kde bojovali o krajské tituly závodníci kategorií přípravek a staršího žactva a v německém Regensburgu v rámci mítinku Rolf – Watter – Sportfest.

 

V Písku se podařilo táborským závodníkům vybojovat 11 zlatých medailí, 10 stříbrných medailí a 10 bronzových medailí. Po dvou zlatých medailích si z Písku přivezli Simona Bažantová – oštěp a 3x300m, Monika Mašková – 150 m a štafeta 3x300m, Lucie Křížková – 150m a 3x300m ( přidala ještě bronz na 150m) a Jan Dvořák – disk a 3x300m ( ještě bronz koule žáci), po jedné zlaté pak Roman Chládek – oštěp, Lada Doležalová – výška, Hana Makovcová – dálka a Adriana Zykánová – výška žákyně.

Kromě medailí padla i velká řada nových osobních rekordů, které na úvod sezóny potěšili jak závodníky, tak jejich rodiče i trenéry. Do Regensburgu odjelo osm táborských závodníků. Po závodech v Passau to byl pro některé druhý letošní zahraniční závod. Na rozdíl od Passau však v Regensburgu počasí atletice nepřálo. Ve velmi chladném a větrném počasí se těžko dosahovalo takových výkonů, které by atakovaly osobní rekordy závodníků. Nejlépe se s chladným počasím vyrovnal Roman Flaška, který si v závodě na 200 m vytvořil nový osobní rekord 22,18 a využil velice kvalitní konkurence, která se sešla ve všech vypsaných disciplínách. Dobrý vstup do sezóny se podařil ve vrhu koulí Ladě Studenovské, která hned úvodním pokusem předvedla 10,31m a i další pokusy létaly za desetimetrovou hranici. V oštěpu a v běhu na 800m se již tolik nedařilo. Je to škoda, protože v posledních trénincích se dařilo, ale toto velmi chladné počasí neumožnilo se pokusit o lepší výsledky. Opačný vývoj měla Markéta Mikešová. Ta po velkém zaváhání na startu na 100 m překážek musela stahovat velký náskok soupeřek a tuto trať zaběhla za 15,81. Necelou hodinu na to si vyzkoušela 400 m překážek, kde téměř doslova zmrzla a doběhla za 70,64. V závěrečné disciplíně předvedla velmi pěkných 539 cm ve skoku dalekém a obsadila tak druhé místo. Tento výkon je velmi potěšující a Markéta dokazuje, že bude patřit v lize mezi opory.

Z vítězství se mohla radovat Denisa Chládková, když ve skoku dalekém žákyň předvedla velmi vyrovnanou sérii, ve které nejdelší skok měřil 517 cm. V běhu na 200 m mezi dorostenkami pak zvládla tuto trať za 26,77 a za tento výkon jí patří mezi dorostenkami 7. místo. Lucie Šetelíková v běhu na 100 m překážek nenavázala na výkon z minulého týdne a výkon 15,21 je daleko za jejími možnostmi a i přes to stačil na celkové 5. místo. V hodu oštěpem se podařilo hodit 26,01 m a to znamenalo 9. místo. Stejné místo vyskákala i v dálce, kde skočila 515 cm. Doufejme, že drobné zdravotní problémy se podaří brzy vyřešit a umožní tak Lucii trénovat bez omezení. Miroslav Hrubý zvítězil ve skoku vysokém dorostenců po překonání 188 cm. Na 192 cm se již projevily problémy s rozběhem a tak tato výška zůstala nepřekonána. Po drobném útlumu je tento výkon příslibem a budeme zvědaví, jak se Mírovi bude dařit za týden na lize. Ondřej Chudý zahájil dráhovou sezónu během na 3000 m. Po velmi náročném studijním programu v posledních týdnech se opět přiblížil devítiminutové hranici, kterou pokořil v halové sezóně. Po rovnoměrném tempu ve dvou třetinách závodu našel dostatek sil ke zrychlení a do cíle doběhl v čase 9:07,03 na 9. místě.

Smůlu si vybral Michal Jarolím, který si v rozcvičování přivodil drobné zranění kotníku, které ho donutilo k odstoupení ze závodu na 800 m po necelé polovině závodu. Za pomoc se zajištěním závodu v Regensburgu bychom rádi poděkovali firmám Uniworks ČB a Oktan, díky kterým mohli naši závodníci na tomto mítinku startovat.

Příští týden zahájí obě družstva táborského oddílu ligovou soutěž, kde budou mít na co navazovat z minulého roku. V něm dosáhli táborští muži pěkného 3. místa a ženy skončily na 5. místě. V letošní sezóně bude soutěž pro táborské možná náročnější, neboť se budou muset téměř obejít bez hostujících posil. V mužích by měl pomoci pouze milevský Jakub Pokorný a pražský Michal Drahorád. Mezi ženami je na hostování pouze Lucie Krištanová z Jindřichova Hradce, která však v této době se připravuje na maturitu a na startu se objeví nejspíše až v podzimní části sezóny. Na druhou stranu se do družstva vrací jak Markéta Mikešová, která v minulém roce po operaci nohy nemohla vůbec závodit, tak i po mateřské vrhačská opora a svého času i nejlépe bodující Zdeňka Müllerová. Družstvo žen bude mít letos velké množství mladých závodnic, které ještě v lize nestartovaly a čeká je tak vstup do velké atletiky. Bude to pro ně hlavně velká zkušenost.

U mužů došlo nejen k úbytku posil z jiných oddílů, ale i na postu vedoucího družstva, kdy Tomáše Purmana nahradí po boku Jiřího Kadlece Marek Hrubý. Ten, stejně jako v minulých letech Tomáš Purman, bude závodícím vedoucím družstva, i když kvůli pracovním povinnostem se mu již nedostává tolik času na trénink. Pro obě družstva bude cílem se pokusit o udržení první ligy i pro další rok. K tomu přejeme všem závodníkům hodně zdraví a dobrou formu.