Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Velká cena Tábora slibuje boj o rekordy a limity

Stadion Míru bude v úterý 28. července hostit účastníky 55. ročníku atletické Velké ceny Tábora. Na mítinku se představí řada domácích i zahraničních hvězd, některé z nich se ještě chystají na poslední chvíli splnit limity na mistrovství světa v Pekingu. „Ještě nikdy u nás nestartovalo tolik zahraničních účastníků. Chybět nebude ani několik českých reprezentantů, kteří mají zkušenosti z Diamantové ligy. Tím má letošní Velká cena punc světovosti,“ láká šéf táborské atletiky David Bor fanoušky.

K nejkvalitnějším disciplínám bude patřit 11. ročník memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů. Řada běžců má osobní rekord pod 1:50 minuty, představí se i šestinásobný vítěz Slovák Jozef Pelikán. Největším favoritem ale bude halový mistr Evropy na 1500 metrů Jakub Holuša, který se pokusí atakovat rekord stadionu.

I ženská půlka slibuje atraktivní podívanou. Lenka Masná by ráda splnila limit a dosáhla času pod 2:01 minuty. Stejný cíl má i mistryně světa Jihoafričanka Caster Semenayová, která se překvapivě objeví na startu. „Sama si vyhlídla tento závod. Tuší, že se poběží velmi rychle. Momentálně je na soustředění v Norimberku a odsud to není tak daleko,“ vysvětluje Bor její účast v Táboře.

Skvělá konkurence se postaví na start běhu na 110 metrů překážek. Vedle Petra Svobody zaklekne do bloků semifinalista olympiády v Londýně Američan Jeff Porter (osobní rekord 13,08 vteřiny), pak i Polák Dominik Bochenek (13,44), Ir Benjamin Reynolds (13,49), Kanaďan Secou Kaba (13,49), Brazilec Joao Oliveria (13.52).

Ve výšce mužů budou patřit k favoritům trojice Poláků (Wojciech Theiner, Sylwester Bednarek a Szymon Kiecana), kteří už skočili přes 230 centimetrů. Startovní listinu ještě doplní dvojice ze Saudské Arábie - Nawaf Ahmed Al-Yani (221) a Ali Al-Hamad (215), chybět nebude ani talentovaný Petr Pýcha z Jindřichova Hradce.

V nejkratší spritenterské disciplíně se představí Američan Joe Morris, který už zaběhl čas pod deset vteřin (9.99 – letos 10,20). V dálce mužů by měl zvítězit Ahmed Fayazmarzo (839) ze Saudské Arábie. Ale pokud potvrdí účast stříbrný medailista z mistrovství Evropy Radek Juška, nebude to mít tak snadné. Dramatický souboj proběhne ve stejné disciplíně žen. O prvenství si to rozdají Alžířanka Romaissa Belabiod (649), trosjkokanka Lucie Májková (628) a Slovenka Renata Medgyesová (679).

Útok na limit ohlásil i čtvrtkař Jan Tesař, který potřebuje čas 45,50 vteřiny. Spolu s ním poběží i člen reprezentační štafety Roman Flaška (46,72), který působil dva roky v Táboře. Český rekord by mohli atakovat momentálně oba naši nejlepší tyčkaři – Jan Kudlička a Michal Balner.

Pokud některý z atletů překoná stávající rekord stadionu, přilepší si o 250 Euro. Proto slibuje 54. ročník Velké ceny Tábora nejen atraktivní podívanou, ale i dramatické boje o prvenství a limity na světový šampionát. „Letošní ročník bude patřit k jednomu z nejkvalitnějších mítinků v historii,“ slibuje David Bor.