Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Sprinterka Adéla Záhorová ukázala všem záda

 

Malinko ve stínu skvělého týmového úspěchu v podání starších žákyň a jejich stříbrných medailí z republikového šampionátu zůstává žákovské mistrovství ČR jednotlivců, které hostila Plzeň a na němž táborští závodníci rovněž dosáhli spoustu výborných výsledků.

Mimořádnými výkony se v západočeské metropoli prezentovala Adéla Záhorová, která získala v běhu na 60m zlatou medaili ve vynikajícím osobním rekordu 7,83. „Adélka je velká bojovnice a tentokrát běžela jako vítr“, netajil nadšení trenér Jiří Smetana, kterému jeho svěřenkyně udělala radost i v dálce, kde brala bronz (539). Do okruhu kandidátů na medaile se určitě řadily výškařky, ale jak Lada Doležalová, tak Hana Váchová zůstaly těsně pod vrcholem na děleném čtvrtém místě (161).  Jejich výborný výsledek podtrhla ještě sedmou příčkou Alena Panovská (158). Hned do třech disciplín se kvalifikovala vrhačka Tereza Štorchová a díky novému „osobáku“ v disku (34,55) se může pochlubit skvělým čtvrtým místem. Největší šance se ovšem Tereze dávaly v oštěpu, ale ve vyrovnaném souboji, kde rozhodovaly centimetry, na ni zbylo „jen“ sedmé místo (37,33). V kouli byla třináctá (10,26). Ve velmi dobrém světle se v Plzni ukázala i Eliška Reindlová, která se díky osobnímu rekordu (30,78) katapultovala až do finále na 200m překážek. Tam sice čas z rozběhu nepotvrdila (31,25), přesto ji můžeme gratulovat k šestému místu. Na stejné trati se ještě představily Erika Kofroňová na šestnácté příčce (31,81) a Eliška Suková, jež skončila dvacátá (32,26). Na poloviční trati se Eliška Reindlová musela spokojit s patnáctým místem (15,78). Skvělými osobními rekordy se mohly po mistrovských závodech chlubit i vytrvalkyně. Denise Šedivé uteklo finále na 800m o pouhé dvě desetiny a skončila desátá (2:24,40). Klára Burgstallerová se mezi mnohem zkušenějšími závodnicemi rovněž neztratila a třináctým místem v běhu na 1500m (5:11,97) ukázala, že s ní soupeřky v dalších letech musí počítat.

Mezi chlapci na sebe nejvýrazněji upozornil sprinter Tomáš Němejc, který se v závodě na 150m probojoval až do finále. Tam se mu již nepodařilo zopakovat skvělý čas z rozběhu (17,59 = osobní rekord) a skončil osmý (17,92). Na nejkratším sprintu se Tomáš dostal až do meziběhů, po kterých jeho jméno figurovalo na čtrnáctém místě (7,57). Podobný osud jako Denisu Šedivou potkal i Adama Klimeše, jenž si zlepšil svůj nejlepší čas o více jak pět vteřin a jen vinou silného rozběhu se nedostal do finále (čas 2:08,45 by na finále stačil). Konečná desátá příčka ale není nic, zač by se Adam mohl stydět. Závody se tentokrát nevyvedli jindy spolehlivým vrhačům. Václav Hron v kouli (12,74) i Jiří Dolejší v oštěpu (41,01) se nakonec museli spokojit s dvanáctým místem. „Mistrovství republiky byl pro oba kluky první takhle velký závod, a to se na jejich výkonech taky projevilo“, nedělal tragedii z výkonu svých svěřenců trenér Jiří Kadlec.