Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Evropský bronz v kouli pro Martina

 

Skvělého úspěchu dosáhl paralympijský atlet TJ VS Tábor Martin Dvořák na mistrovství Evropy. Ve velšském Swanse a vybojoval bronzovou medaili ve vrhu koulí.

Dvacetiletý mladík, který hájí barvy táborského klubu od svých jedenácti let, se kvalifikoval na svou první velkou akci mezi dospělými hned ve dvou disciplínách s omezením „F34“. „Limit pro kouli splnil Martin již v loňském roce na závodech v Berlíně, disk dal letos, opět v Německu tentokrát ve Freitalu a výkon 21,36m ho řadil mezi uchazeče o medaile“, těšil se z povedených závodů svého svěřence trenér Jiří Kadlec, jenž připomněl, že Martin mohl závodit na Britských ostrovech ještě v oštěpu, ale ostrá meta limitu zůstala nepokořena. Martin trénuje poctivě čtyřikrát týdně, k tomu posiluje a chodí plavat, takže splněné limity jsou zasloužené“. Podle dosažených výsledků se jako silnější disciplína v závodech mistrovství Evropy jevil hod diskem, kde nakonec Martin Dvořák skončil na hezkém pátém místě výkonem 19,77m. „Ten závod se mi moc nepovedl. Byl jsem hodně nervózní a navíc panovalo velmi špatné počasí. Zima a déšť mi zrovna nesedí“, hořekoval nad nepřízní osudu loňský nejlepší paralympijský junior ve své kategorii. „ V kouli to bylo úplně něco jiného. Bylo hezké počasí a sluníčko krásně hřálo, ani mě moc nepřekvapilo, že jsem si udělal osobák 7,05m, což je zároveň i národní rekord“ dodal.

Před táborským borcem teď leží několik výzev. Jako člen širšího reprezentačního výběru má ve svém hledáčku určitě i účast na paralympijských hrách, které se budou konat za dva roky v brazilském Riu de Janeiru. „To by bylo hezké, ale tak daleko ještě nekoukám. V roce 2015 je na programu mistrovství světa. Kvalifikační limity ještě nebyly vypsané, ale je téměř jasné, že budou daleko tvrdší než na Evropu. Dá se předpokládat, že do Ria pak budou podobné,“ říká český reprezentant, jehož letos čeká ještě jeden vrchol. „V Bílině je 13. – 14. září na programu mistrovství ČR a poté mě již čeká nástup do prvního ročníku na vysoké škole v Českých Budějovicích,“ dodává atlet VS Tábor, který se tak pochlubil i velmi dobrými studijními výsledky.

jirkamartin

Martin Dvořák se svým trenérem Jiřím Kadlecem.