Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Nejcennější kov a krajský rekord pro táborskou Kateřinu Jelínkovou

Hala Otakara Jandery hostila již XXIV. mistrovství České Republiky juniorů a dorostu, které se uskutečnilo od 23. do 24. února 2013. Táborští atleti si z tohoto šampionátu přivezli celkem čtyři republikové medaile.

            Favoritka závodu v koulařském kruhu, Kateřina Jelínková, potvrdila očekávání a čtvrtým pokusem, který měřil 14,50m zvítězila s více než metrovým náskokem. Tímto vrhem také překonala vlastní krajský rekord. Přesto její trenér (Václav Jelínek) a zároveň otec v jedné osobě nebyl s výkony v soutěži příliš spokojený. Po závodě připomínal: „Pokud se má Katka prosadit na mistrovství světa do 17 let, které se letos koná v ukrajinském Doněcku, musí pravidelná překračovat patnáctimetrovou hranici“.

            V letní sezoně bude mít talent táborské atletiky ještě možnost zajistit si účinkování na světový šampionát v hodu oštěpem a diskem. I na tyto discipliny se hodlá soustředit a pokořit kvalifikační limity do Doněcku.

Druhý cenný kov, tentokrát stříbrný, získala svěřenkyně Romana Béma a bývalé reprezentantky ve skoku vysokém Ivy Strakové. Dorostenka, Zuzana Vojtěchová, si celou výškařkou soutěž vedla velmi dobře. Až posledním pokusem, kdy její soupeřka Pavla Cabrnochová z TJ Slavoj Stará Boleslav překonala laťku ve výšce 167cm, přišla Zuzana o zlatou medaili.

            I přes chvilkové zklamání táborské atletky se může pyšnit výkonem 164cm a první „velkou“ medailí z republikového šampionátu.

Ve trojskokanském sektoru juniorek se v soutěži představily hned dva červenočerné dresy. Svěřenkyně krajského rekordmana v trojskou, Jiřího Smetany, se v republikové konkurenci rozhodně neztratily. Karolína Černá výkonem 11,71m, získala bronz a rovněž svoji první republikovou medaili. Její oddílová kolegyně, Kateřina Kašparová, tentokrát doskákala pro páté místo za výkon 11,45m.

Denisa Chládková zažila návrat na stupně vítězů. Svěřenkyně Davida Bora obsadila třetí místo s výkonem 562cm. Po odmlce, způsobené vleklými zdravotními problémy, se tak opět vrátila na republikový stupínek. Premiérová juniorská medaile mohla být dokonce stříbrná, ale poslední skok soupeřky Gabriely Žadníkové z SSK Vítkovice, znamenal odsun Denisy na bronzový stupínek.

Z dalších výsledků táborských atletů

 

Dorostenka, Pavla Vodičková, obsadila ve finále na 400m celkové páté místo. Její výkon byl  60,33s, když v rozběhu dosáhla času 58,97s. Michael Urban se mezi dorostenci zúčastnil běhu na  60m a 200m. V kratší sprinterské distanci obsadil ve finále šesté místo za 7,30s a osmé na jednokolovém závodu, časem 23,78s.

Výška juniorek byla nejvíc obsazenou táborskou disciplínou. Za zdolaných 160cm byly Denisa Chládková a Tereza Brázdová shodně šesté a Adriana Zykánová devátá, když překonaly laťku ve výšce 160cm.

V dálce dorostenek obsadila osmou pozici Monika Mašková, doskočila na 526cm. Taktéž dorostenka, Zuzana Vojtěchová, byla jedenáctá, když atakovala pětimetrovou hranici – 497cm.

 Zuzana Novotná doběhala, mezi dorostenkami, na trati dlouhé 800m čtrnáctá. Její čas se zastavil na 2:32,49min.

V kouli dorostenců si prožil první velké závody Daniel Kašpar.  Patnáctou příčku obsadil s výkonem 12.05m.

Na závěr halového mistrovství nastoupila do bojů i táborská štafeta juniorek na 4x200m, ve složení Pavla Vodičková, Karolína Černá, Monika Mašková a Denisa Chládková. Táborské juniorky zaběhly čas 1:47,14min. a obsadily tak konečné 5. místo.

 

-Vojtěch Novotný-