Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Iva Straková: O skákání v současné době neuvažuji

strakovaJednou z nejslavnějších odchovankyň táborské atletiky je výškařka Iva Straková. Dvojnásobná olympionička si v současné době užívá mateřské povinnosti se sedmiměsíčním synem Davidem a skákání dala na nějaký čas vale. Přesto se o dění kolem atletiky zajímá a začala v rodném Táboře pomáhat s výchovou nových talentů.

Co se vám vybaví pod pojmem táborská atletika?

Vybaví se mi hlavně mé atletické začátky, zde jsem zažívala první atletické úspěchy. Táborská atletika má řadu skvělých závodníků, také za posledních pár let prožila velký vzestup, pořádá velké soutěže typu mistrovství republiky a nyní už i evropský mítink – Velkou cenu. 

Vaším prvním trenérem byl Roman Bém, který v Táboře pokračuje ve výchově výškařských talentů. Jak na něj vzpomínáte?

Romanu Bémovi v podstatě vděčím za svoji atletikou kariéru. Nebýt jeho, ke skákání bych se nejspíš nedostala. Díky jeho nadšení, lidskému a kamarádskému přístupu mě nadchl pro atletiku a naučil nejen skákat přes laťku. Jsme od té doby dobří přátelé.

Patříte k nejslavnějším odchovankyním táborské atletiky. Sledujete současné dění v oddíle?

Úspěchy táborské atletiky jsem sledovala i v dobách, kdy jsem působila v Praze. Nyní v Táboře bývám zase častěji a tak pomáhám s tréninkem mladých šikovných výškařů. 

Blíží se Velká cena. Jak na ni vzpomínáte? 

Opět se mi vybaví hlavně spíš z dob mých začátků, Velká cena byl v podstatě můj druhý závod, vždy jsem v Táboře ráda skákala. Velká cena má velkou tradici a jsem ráda, že se vypracovala v závod evropského formátu. 

Jak vidíte váš návrat do velké atletiky? 

O návratu ke skákání v současné době neuvažuji. Užívám si mateřských povinností s právě sedmiměsíčním synem Davidem a díky mým vleklým zdravotním problémům, které mě provázely v posledních letech kariéry, by asi návrat nebyl zrovna nejjednodušší. 

Nemáte chuť ještě pomoci Táboru v ligových kláních?

Chuť si občas zazávodit by byla, ale vím, že by se to asi neobešlo bez bolesti. Takže zatím budu ráda, když budu spíše nápomocná mladým závodníkům a budu jim moci předat něco z mých zkušeností. 

Za dveřmi je londýnská olympiáda. Nemrzí vás, že se nemůžete účastnit? 

Bylo by určitě hezké jet na svojí třetí olympiádu, ale vše má svůj čas a tak nyní cítím, že se synem u televize si jí také užiji.

Přijedete se na Velkou cenu do Tábora podívat?

Určitě přijedu a chtěla bych tímto způsobem pozvat i ostatní sportovní nadšence, protože to bude určitě kvalitní podívaná. Ostatně jako vždy.

Tomáš Krejčí

popis foto: strakova
Iva Straková se sedmiměsíčním synem Davidem.
Foto archiv Ivy Strakové