Stalo se

Co se stalo, co se děje a co se chystá...

Šest medailí, tři nominace do repre a řada osobáků z "Gigantu"

Do bojů mistrovství České republiky dorostu a juniorů zasáhl rekordní počet sedmnácti mladých táborských závodnic a závodníků. Už před šampionátem při pohledu na tabulková postavení našich, se dalo předpokládat, že budou aspirovat o zisk medailí.

Kompletní medailovou sbírku si z Prahy odvezla Kateřina Jelínková. Svoji medailovou pouť začala první den MČR stříbrnou medailí ve vrhu koulí, když poslala své náčiní do vzdálenosti 14,08 m. V hodu oštěpem se jí však technicky nedařilo podle představ a skončila po výkonu 40,99 m na třetím místě. Druhý den nastoupila k diskařskému závodu a po prvních dvou nezdařených pokusech jí vyšel v třetí sérii pokus a od té doby se usadila na čele soutěže a dotáhla ji tak do zlatého konce. Svěřenkyně trenéra a otce v jedné osobě Václava Jelínka si tak do své již tak bohaté sbírky republikových medailí, přidala další cenné kovy.

O další cenné kovy se pak postaraly ve výšce Adriana Zykánová(trenér Roman Bém), když k zisku stříbrné medaile jí stačilo 165 cm. Sice stejnou výšku překonala i její oddílová kolegyně Zuzana Vojtěchová (trenér Roman Bém), která však díky horšímu zápisu obsadila nevděčnou čtvrtou příčku a na svoji republikovou medaili si bude muset ještě počkat. Zuzka má možnost startovat v dorostenecké kategorii ještě v příštím roce.

Druhou stříbrnou medaili pro táborskou atletiku přidala Kateřina Kašparová (trenér Jiří Smetana) v trojskoku dorostenek. K tomu ještě přidala nový osobní rekord 11,48 m. I zde se na čtvrtém místě umístila táborská závodnice. Při své republikové premiéře hned do čelních míst promluvila Karolína Černá (trenér Jiří Smetana) a i ona si vytvořila nový osobní rekord 11,38 m. Na medaili jí chyběly pouhé tři centimetry, ale i tak si zaslouží za své vystoupení velké uznání.

Miroslav Hrubý (trenér Roman Bém) potvrdil svým třetím místem, že patří mezi nejlepší výškaře v republice a k zisku medaile mu tentokrát stačil výkon 201cm. Kromě výšky 190 cm procházel celou soutěží čistě a výšky skákal na první pokus. Nad jeho síly byla až výška 204 cm, která tentokrát jeho snažení odolala.

Velkou smůlu si vybrala ve finále na 400 m dorostenek Pavla Vodičková (trenér Václav Jelínek), když jako velká favoritka a držitelka letos nejlepšího výkonu v republice v kategorii dorostenek, vysloveně „přepálila“ začátek závodu a v závěru tak po pádu doběhla na 8. místě. V rozběhu předvedla velmi pěkný výkon 57,89 a o to více mrzí nezdařený finálový závod.  Určitě si však Pavla z republikového šampionátu závodu odvezla velmi cenné zkušenosti a budeme se těšit na její výkon v dalších závodech.

Do finále se probojovala i Lucie Šetelíková v běhu na 400 m juniorek. Kvůli zdravotním problémům tak zvolila pro sebe netradiční disciplínu a ve finále doběhla na 8. místě v čase 60,60? (v rozběhu 59,50 - nový osobní rekord). Jako třetí nastoupil z táborských závodníků v běhu na 400 m junior Michal Křiklán. Ten si odbýval při pražském šampionátu svoji republikovou premiéru a po zhruba půlročním tréninku se dokázal v mistrovském závodě zlepšit na pěkných 51,53. Na finále to ovšem nestačilo.

Lucie Randáková si proti halovému mistrovství pohoršila o jedno místo a po překonání 160 cm se mezi juniorkami umístila na 7. místě. Spolu s ní v soutěži startovala i další táborská výškařka Tereza Brázdová, která i přes zdravotní problémy obsadila 11. místo za výkon 155 cm.

Svoji premiéru si v Praze odbyl i Dominik Kraus (trenér Jiří Kadlec), když potvrdil svým výkonem 47,05 m příslušnost k předním českým dorosteneckým oštěpařům. Za svým osobním rekordem tak zaostal o pouhých 24 centimetrů. Dobře si vedla i Micheala Křemenová (trenéři Jiří Kadlec a Tomáš Purman) v hodu kladivem juniorek.   Hned v úvodním pokusu překonala o 11 centimetrů třicetimetrovou hranici. V dalších dvou sériích se již nezlepšila a obsadila 14. místo. Radek Bechyňský (trenér David Bor)si v závodě na 3000 m překážek opět zlepšil osobní rekord a díky času 11:05,34 skončil na rovněž na 14. místě mezi juniory.

Do finále se nepodařilo postoupit Zlatě Zimmermannové (trenér Tomáš Purman) v běhu juniorek na 400 m překážek. Podobný osud měla jak Denisa Chládková v běhu dorostenek na 200 m, která v protivětru zvládla tuto trať za 26,59, tak Pavla Vodičková a Monika Mašková v běhu dorostenek na 100 m a Zuzana Novotná v běhu na 800 m dorostenek. Smolnou soutěž ve skoku dalekém měla Denisa Chládková, která ve třech úvodních pokusech měla přešlapy a musela se tak se soutěží rozloučit bez měřeného pokusu.

Díky svým výkonům byly tři táborské závodnice: Kateřina Jelínková, Pavla Vodičková a Kateřina Kašparová nominovány do reprezentačního výběru pro mezistátní utkání, které budou hostit 17. července Nové Zámky, naše partnerské město a nový partnerský oddíl. 

IMG 8120

Kateřina Jelínková se svým otcem Václavem Jelínkem po zisku zlaté medaile na MČR dorostenek v hodu diskem

251895 404087206294624 192133512 n

Trojskokanska "grupa" Jiřího Smetany - vpravo stříbrná Kateřina Kašparová, vlevo "bramborová" Karolína Černá

IMG 8024

Adina Zykánová se stříbrnou medailí a trenér Roman Bém

IMG 8092

Bronzový Míra Hrubý s trenérem Romanem Bémem