Hodnocení sezóny 2013

Rok 2013 byl z pohledu táborské atletiky rokem výjimečným. Nejen proto, jsme v Táboře po pěti letech znovu pořádali prestižní mistrovství ČR mužů a žen, že jsme úspěšně uspořádali i Velkou cenu Tábora a Memoriál Ing. Jana Pána, ale hlavně proto, že se na dráze dařilo našim závodníkům. Po dvou letech jsme se zásluhou Zdeňky Pražákové (svěřenkyně trenéra Jiřího Smetany) dočkali medaile z MČR mužů a žen. Zdeňka dokázala vybojovat svoji první republikovou medaili při MČR mužů a žen v hale v trojskoku po výrazném zlepšení na 12,51 m.

V hale se medailově dařilo i Kateřině Jelínkové (trenér Václav Jelínek), která ve vrhu koulí dorostenek vybojovala mistrovský titul. Stříbrná medaile v hale patřila Zuzaně Vojtěchové (trenér Roman Bém), když ve výšce dorostenek do posledních pokusů bojovala o zlato. Bronzová medaile z trojskoku juniorek vyskákala Karolína Černá (trenér Jiří Smetana). Její kolegyně Kateřina Kašparová (trenér Jiří Smetana) vyšla sice v hale medailově na prázdno, ale plně si vše vynahradila v letní sezóně. Ziskem stříbrné juniorské medaile a reprezentačním startem na mezistátním utkání do 19 let, si spravila chuť. V hale si po několika letech rozpomněla na medailová léta Denisa Chládková, když v dálce juniorek získala bronzovou V letní sezóně si v žákovské kategorii nejlépe vedla Adéla Záhorová (trenér Jiří Smetana), která v dálce získala stříbrnou medaili a k tomu byla nominována i do reprezentačního výběru pro mezistátní utkání do 15 let.

Radost nám udělaly trojskokanky při MČR juniorek v Jablonci nad Nisou, když se jak Kateřina Kašparová (12,01 m), tak i Karolína Černá (12,00 m) probojovaly na stupně vítězů. Kateřině patřilo druhé místo, Karolína vystoupala na bronzový stupínek. Pod stupni vítězů na nevděčném čtvrtém místě skončila v dálce Denisa Chládková a finálová umístění si připsali oštěpaři Dominik Kraus, Michal Černý, Adriana Zykánová, Simona Bažantová a Tereza Brázdová. Při táborském šampionátu mužů a žen se představila řada našich atletů a mnozí z nich na domácím stadionu předvedli skvělé výkony. Osmými místy se mohou pyšnit Zdeňka Pražáková v trojskoku a Roman Flaška v běhu na 400 m. Za Zdeňkou se na devátém a desátém místě usadily Kateřina Kašparová a Karolína Černá. Na jedenáctých místech pak skončily Lada Studenovská v hodu oštěpem a Kateřina Jelínková v hodu diskem. Dvanácté příčky patřily Robertu Štorchovi v oštěpu a Miroslavovi Hrubému ve skoku vysokém. Václav Toman zasáhl do kladivářských bojů a skončil na třináctém místě. Celkově bylo toto mistrovství velice zdařilé, potěšující byly jak výkony táborských, tak i českých reprezentantů, ale hlavně si na stadion našla cestu velká spousta diváků, kteří pomohli vytvořit úžasnou atmosféru, díky níž se podařilo z mistrovství České republiky krásný atletický svátek.

Již v úvodu jsme zmínili, že i tradiční táborský mítink Velká cena Tábora se podařilo úspěšně uspořádat. Už účast závodníků z Jamajky, Saudské Arábie, Japonska, Ghany, Antiguy a Barbudy, Německa, Polska, Slovenska, Estonska a domácí reprezentace, dokazuje nárůst popularity a jména tohoto mítinku. Již třetím rokem je Velká cena Tábora součástí extraligových mítinků a v posledních dvou letech byl dokonce hodnocen jako nejúspěšnější extraligový mítink. A v roce 2013 se dokonce můžeme pochlubit skvělým 134. místem v žebříčku světových mítinků. Radost nám po celou sezónu dělala družstva. Od přípravek až po dospělé kategorie.

V lize se po několika letech opět potkali táborští muži a ženy. Ženy skončily na pěkném 4. místě, muži na 5. místě. Juniorky a dorostenci své krajské přebory družstev vyhráli a probojovali se do mistrovství Čech. Postup do mistrovství České republiky byl však již nad jejich síly. To se ale podařilo našim žákyním, které k postupu využily při mistrovství Čech domácí prostředí a z druhého místa postoupily mistrovství České republiky. V něm obsadily krásné sedmé místo. Starší žáci skončili v krajském přeboru družstev na třetím místě. Mladší žákyně svoji krajskou soutěž vyhrály, mladší žáci skončili na druhém místě. Z krajského titulu se radovala i naše přípravka.