Hodnocení sezóny 2012

Ohlédnutí za úspěšným rokem 2012 Táborská atletika prožila rušný a velmi vydařený rok 2012. Dařilo se na republikové a mezinárodní scéně v individuálních závodech, ale hlavně se všechna naše družstva umístila v rámci svých soutěží na medailových pozicích. To poukazuje na rozrůstající se počty našich atletů a stéle se zlepšující úroveň a kvalitu oddílu. Z pohledu úspěšnosti našich atletů v roce 2012 je potřeba vyzdvihnout účast pěti závodníků a v reprezentačních výběrech. Při mezistátním utkání do 15 let, které se konalo 29. září v chorvatské Rijece, nastoupil Michael Urban na 100m a 100m př. V mezinárodní konkurenci vybojoval 4. a 6. místo. Oštěpař Michal Černý obsadil 7. Pozici.

Na mezistátním utkání do 17. let v Nových Zámcích na Slovensku vybojovala Kateřina Jelínková 4. místo ve vrhu koulí a 5. místo v hodu diskem. Pavla Vodičková obsadila 4. Místo na trati dlouhé 400m a Kateřina Kašparová doskákala ve trojskoku na 6. pozici. V úspěšném roce 2012 jsme měli zastoupení na téměř všech republikových šampionátech a v mnoha případech se podařilo pro táborské barvy získat ta nejvyšší umístění. Kompletní medailovou sbírkou se může pochlubit Kateřina Jelínková, která mezi dorostenkami vyhrála hod diskem, 2. místo obsadila ve vrhu koulí a sbírku zkompletovala bronzem z oštěpařského sektoru. Michael Urban předvedl podobný výkon v žákovské kategorii. Získal bronz v běhu na 150m a stříbro na 100m př. Zatímco některé medailové jistoty minulých let se v roce 2012 převážně díky zdravotním problémům neprosadily, tak za ně hned naskočili noví. Premiérové medaile získali Ondrej Kočvara – 3. místo ve víceboji mladších žáků, Kateřina Kašparová – 2. místo ve trojskoku dorostenek, Adriana Zykánová – 2. místo ve výšce dorostenek.

Medaile pro táborské barvy přivezli i Lucie Šetelíková, která vybojovala stříbro v halovém víceboji a Miroslav Hrubý, který získal v hlavní sezóně bronz ve výšce juniorů. Radostný je i pohled do republikových tabulek, kde kromě výše zmíněných figurují na předních místech i Zuzana Vojtěchová ve výšce dorostenek, Kateřina Rajmová v běhu na 100m překážek žen, Karolína Černá v trojskoku dorostenek a Denisa Chládková v dálce dorostenek. Už i v kategorii mladšího žactva najdeme v popředí jména, která by v blízké budoucnosti měla patřit k táborským nadějím. Ve výšce mladších žákyň je na druhém a třetím místě Lada Doležalová a Ivu Šišková. V družstvech je potřeba určitě vyzdvihnout stříbrné medaile dorostenek, které po dramatickém závěru mistrovství ČR družstev v Jablonci, prokázaly velkou bojovnost a odměnou jim tak byly stříbrné medaile. Je to druhý nejlepší výsledek historie družstva dorostenek. Lépe si vedly jen v roce 2009 při MČR v Táboře, kde dokázaly zvítězit.

Radost táborské atletice opět udělala i ligová družstva. Ženy do posledního kola bojovala o účast v baráži o extraligu, nevyšlo to, ale celkově třetí místo je považováno za skvělý výsledek. Muži dokázali zvítězit ve druhé lize a v letošním roce se tak představí spolu s našimi ženami opět v I. lize. Družstva staršího žactva si díky umístění v krajském přeboru zajistila účast v semifinále MČR družstev v Třebíči. Ačkoliv tam jim ve výrazně vyšší konkurenci již nedařilo tolik jako v konkurenci krajské, věříme, že to pro ně bude hlavně velká zkušenost a motivace do tréninku. Mladší žactvo se v krajském přeboru družstev rovněž neztratilo. Mladší žákyně zvítězily a žáci skončili na pěkném 2. místě. Družstvo přípravky vybojovalo bronzové medaile.

V roce 2012 se v Táboře dokonce 2x představila atletika na té nejvyšší úrovni. 51. ročník Velké ceny Tábora a Memoriál Ing. Jana Pána. Bylo zapomenuto na poslední dva propršené ročníky a tak v rámci Memoriálu bylo vidět závodníky z 12 zemí, velkou spoustu účastníků londýnské olympiády a kromě skvělé atletiky i skvělou leteckou akrobacii Martina Šonky. Táborský mítink byl v rámci ostatních ze šestice vybraných mítinků pro extraligu hodnocen jako nejlepší, což nás samozřejmě těší. Necelé tři týdny po Velké ceně se v Táboře konalo již šesté MČR od roku 2006. Mistrovství ČR družstev mužů a žen nabídlo další špičkovou atletiku, kterou korunoval českým rekordem Pavel Maslák v běhu na 200m. Závěrečná letecká akrobacie Martina Šonky nabídla opět neopakovatelnou podívanou.

Ovšem v Táboře se konaly i další závody. Úspěšný ročník má za sebou Dětská atletická liga. Její 8. ročník potvrdil oblibu u závodníků a rodičů a tak se do bojů zapojilo 182 účastníků. Průměrně se každého kola účastnilo kolem 150 závodníků a rekordní počet téměř 50 závodníků se může pochlubit 100 % účastí. Přes dvě stovky závodníků se postavilo na start 62. ročníku Lesního běhu Pintovkou a kvalitní účast se sešla na Memoriálové Zbyňkově výšce. Náš oddíl se v roce 2012 podílel na úspěšné sérii Tomáše Slavaty – Albert Triatlon Tour. Trochu nás mrzí nižší účast našich závodníků na krajském kole v Táboře. To, že se jedná o jedinečný projekt, dokazuje nejen ocenění Tomáše Slavaty Mezinárodním olympijským výborem, ale i ocenění Charitativní projekt roku 2012 v České republice. Pro nás je čest, že můžeme být součástí této neobvyklé myšlenky a propojovat svět dětí kolem nás, bez ohledu na to, z jakých sociálních podmínek pochází.