Hodnocení sezóny 2009

Rok 2009 byl 105. rokem táborské atletiky a k tomuto jubileu se podařilo navázat na úspěšný rok 2008. Již v halové sezóně jsme vytěžili dva republikové tituly zásluhou Simony Havlové v běhu na 60 m dorostenek a Denisy Chládkové v pětiboji žákyň, která jako pomyslnou třešínku na dortu přidala i nový český rekord. K tomu naše závodnice přidaly ještě 3 stříbrné medaile zásluhou Simony Havlové v běhu na 200 m dorostenek, Markéty Mikešové ve skoku dalekém a štafetě 4x200 m ve složení Mikešová, Šetelíková, Havlová a Chládková.

Třetí republikový titul putoval do Tábora z MČR v přespolním běhu, když po výborném taktickém výkonu si pro zlato doběhla v kategorii mladších žákyň Lucie Křížková.

V posledních letech se tradičně našim zástupcům dařilo na vícebojařských šampionátech. Po loňském hattricku se v deštivém a chladném Jablonci podařil mistrovský double. Svoje druhé zlato si připsala v kategorii starších žákyň Denisa Chládková, když o svém vítězství rozhodla až v poslední disciplíně v běhu na 800 m. Svoji oddílovou kolegyni pak napodobila v dalším dni při soutěži mladších žákyň Monika Mašková a vybojovala svůj premiérový mistrovský titul.

V Ostravě na MČR dorostu a juniorů se táborská atletika opět medailově prosadila. O již šestou zlatou táborskou medaili se postarala v závodě na 200 m dorostenek Lucie Šetelíková, která se pouze týden před konáním tohoto šampionátu pokoušela, bohužel neúspěšně, v mecce víceboje v rakouském Götzisu o limit na MS do 17 let. Stříbrnou medaili pak přidala krátká štafeta ve složení Havlová, Šetelíková, Chládková a Černá. Bronzovou medaili pak kvartet dorostenek na 4x400m ve složení Turánská, Černá, Zimmermanová a Chládková. Nevděčnou bramborou medaili za 4.místo jetě vybojoval Miroslav Hrubý ve skoku vysokém dorostenců.

To, co se nepodařilo v minulém roce při MČR dospělých v Táboře, se podařilo při letošním šampionátu v Praze. Zásluhou štafety na 4x400 m do Tábora putovala bronzová medaile. Zasloužily se o ní Zdeňka Pražáková, Lucie Šetelíková, Lada Studenovská a Monika Brusová.

Jediný šampionát, kde jsem medailově neuspěli, bylo MČR mužů a žen do 22 let v Plzni. Naopak v Olomouci na žákovském MČR se podařilo vybojovat další dvě medaile. Denisa Chládková si na tomto mistrovství zvolila trochu pro ni na vrcholných akcích netradiční disciplíny skok vysoký a 200 m překážek. Avšak ani tak se nevracela bez medaile. Ve skoku vysokém to byla bronzová medaile a spolu s Jitkou Šoukalovou, Monikou Maškovou a Lucií Křížkovou ještě vybojovaly stříbrnou medaili ve štafetě na 4x60 m. Díky tomu se i všechny nominovaly do reprezentačního družstva pro mezistátní utkání.

Dalším vrcholem a velmi úspěšným vystoupením byly Hry IV. LODM na domácím stadionu, kde probíhaly atletické soutěže. Ze čtyř individuálních jihočeských zlatých atletických medailí vybojovaly tři právě naše závodnice. Ve velmi dramatickém dálkařském závodě starších žákyň až posledním pokusem v soutěži dokázala vybojovat zlatou medaili ve skoku dalekém ve velkém osobním rekordu Denisa Chládková. Skoro jako přes kopírák se opakovalo dění z vícebojařského MČR v Jablonci. Monika Mašková měla den na to před sebou poslední pokus a sejně jako Denisa Chládková dokázala zabojovat a zvrátit na svou stranu vítězství v soutěži mladších žákyň. I její vítězný skok byl velikým osobním rekordem. Třetí zlato pak vybojovala v běhu na 800 m Lucie Křížková. Táborské závodnice byly i u zlaté medaile ve štafetě mladších žákyň a stříbrné medaile starších žákyň.

V družstvech jsme se ani letos neztratili. V nemistrovském poháru Rozhlasu se podařilo v posledním finále sportovních tříd družstvům mladších a starších žákyň zvítězit. Po dlouhých letech si tak mohly žákyně ZŠ Mikuláše z Husi (dříve 1.ZŠ) pověsit na krk zlaté medaile z této tradiční a prestižní školní soutěže. V krajském přeboru družstev vybojovaly mladší žákyně zlatou medaili a obhájily svůj loňský titul. Mladší žáci se pak v závěru soutěže dostali na stupně vítězů a obsadili třetí příčku. Starší žáci i žákyně zvítězili a probojovali se do semifinále MČR družstev. Dorostenky měly jediný cíl. Probojovat se do finále MČR družstev, protože to se konalo na našem stadionu a bylo by smutné, kdyby finále bylo bez nich. V KPD jasně zvítězily a vítěznou sérii prodloužily i v semifinále MČR družstev a postoupily do táborského finále. Tady se na ně po nepřízni v řadě zdravotních problémů u řady klíčových závodnic přeci jenom přiklonilo i štěstí. To by ale bez velkého nasazení a obětování se pro družstvo nic nezmohlo a díky bojovnosti celého týmu se podařil doma ten největší úspěch v soutěži družstev. Táborské dorostenky vybojovaly fantastickou zlatou medaili. Druhý rok společného působení našich družstev mužů a žen v I.lize přinesl rozhodnutí opět v základní čtyřkolové části. Zatímco muži v průběhu této části se dokázali dostat na pomyslnou bednu, když skončili na výborném třetím místě, ženy se baráži těsně vyhnuly až v posledním kole a společně s muži tak budou v této soutěži startovat i v příštím roce.

I v roce 2009 se podařili naše vlastní závody – Velká cena Tábora s jubilejním 5.ročníkem Memoriálu Ing. Jana Pána, Pintovka s rekordní účastí, jubilejní 10.ročník Zbyňkovy výšky, jako i celý seriál Dětské atletické ligy. Velice nás těšil zájem závodníků ve všech věkových kategoriích a jsme rádi, že se dneska tady můžeme sejít a slavnostně vyhlásit ty, kteří nasbírali nejvíce bodů za celou soutěž, stejně tak i ty, kteří se zúčastnili všech závodů. Touto soutěží v minulosti prošli i v současné době naši nejlepší závodníci či závodníci, kteří jsou strůjci úspěchů naší táborské atletiky. Jsme přesvědčeni, že i dnes tady jsou mezi námi další budoucí šampioni a pokračovatelé této současné úspěšné generace.

Rád bych na závěr poděkoval všem našim závodníkům, rodičům, trenérům, rozhodčím a příznivcům táborské atletiky za to vše, co pro její rozvoj dělají a pomáhají tak úspěšně navazovat na odkaz řady generací, které táborskou atletikou prošly. I v příštím roce se budeme moci těšit na řadu zajímavých atletických závodů na našem stadionu: Již popáté v řadě budeme pořádat MČR a to je, myslím, jistě republikový unikát. Opět se v srpnu budeme snažit přilákat do Tábora po skončeném ME v atletice kvalitní atletiku a pokračovat ve zkvalitňování tohoto mezinárodního mítinku. Novým a zajímavým bude i závod na úvod sezóny, kdy by se v Táboře měl konat celorepublikový Dětský domov cup v atletice. Samozřejmě budeme pokračovat i tomto seriálu DAL a těšíme se na setkání s vámi všemi a na vaše výkony i dalšími v sezóně 2010.