Hodnocení sezóny 2011

Sezóna 2011 byla rozmanitá a nás mohou těšit všechny úspěchy, které naši závodníci vybojovali, jak v individuálních startech, tak v družstvech či štafetách. Na těchto úspěších je podepsána tvrdá příprava našich závodníků, dobrá práce trenérů a podpora všech našich partnerů.

Jak vlastně sezóna šla? Halová sezóna nám medailové úspěchy nepřinesla a tak nejlepšího výsledku dosáhla 4. místem na MČR žen v běhu na 60 m překážek Kateřina Rajmová. 4. místo si připsal i Miroslav Hrubý mezi juniory ve výšce. Na medaili jsme si museli počkat až na úvodní MČR, kterým byly víceboje. V minulosti námi hodně obsazované mistrovství tak v letošním roce hájili táborské barvy pouze Monika Mašková a Michael Urban. Monika se dokázala po výborném výkonu s řadou osobních rekordů probojovat na bronzovou příčku. Michael skončil při svém premiérovém startu v kategorii starších žáků na pěkném 5. místě.

Dalším šampionátem byl tzv. „Gigant, který přinesl další dvě medaile do sbírky. O první se zasloužil mezi juniory Miroslav Hrubý, když za překonání 201 cm obsadil třetí místo, o první štafetový kov se pak postaraly juniorky, když doběhly na 2. místě. Vůbec štafeta se loni ukazovala téměř po celou sezónu v dobrém světle. Kousek od medaile, na 4. místě skončily Lucie Šetelíková v běhu juniorek na 200 m a mezi dorostenkami Tereza Brázdová, když si připsala svůj nejlepší individuální výsledek na MČR. Skvěle jí sekundovala její oddílová kolegyně Adriana Zykánová, která obsadila 6. místo. V Ostravě se nedařilo dálkařkám Denise Chládkové a Markétě Mikešové. Obě se v té době potýkaly se zraněním a tak si mohly náladu vylepšit finálovými umístěními. Markéta obsadila ve finále na 100 m překážek na 7. místě a stejné místo si připsala v běhu na 200 m mezi dorostenkami. Týden po šampionátu si na domácím stadionu při 3. kole I. ligy kvarteto Markéta Mikešová, Lucie Šetelíková, Kateřina Rajmová a Denisa Chládková doběhla pro čas 47,99 a nejen, že po 23 letech překonalo krajský rekord, ale jako vůbec první se táborská štafeta dostala pod hranici 48 vteřin.

Mistrovství mužů a žen hostilo v loňském roce Brno. Právě tady se táborská atletika dočkala po dlouhé době individuálního medailového úspěchu. Postarala se o něj Kateřina Rajmová, která navzdory zranění z úvodu sezóny se dokázala připravit tak skvěle, že doběhla do cíle na třetím místě v čase 13,67, který však znehodnotil příliš silný vítr a tak se nemohla radovat ze splnění limitu pro ME do 22 let. Táborská štafeta zčásti doplatila na nasazení až do druhého běhu, který s velkým náskokem vyhrála, ale můžeme jen spekulovat, zda by rozdíl 27 setin dokázaly ze svého výkonu ubrat a poprat se tak o bronz.

Na podzim se již tradičně konají MČR mužů a žen do 22 let a žactva. Na žactvu jsme vyšli medailově naprázdno, ovšem s výkony našich závodníků můžeme být spokojení. O jedno páté místo se postaral Michael Urban v běhu na 60 m a o druhé 5. místo pak Monika Mašková v dálce. Na pěkném sedmém místě se umístila při vyrovnání osobního rekordu Zuzka Vojtěchová ve výšce.

To nejlepší si táborská atletika nechala na poslední šampionát. Kateřina Rajmová dokázala, že se umí na velký závod skvěle připravit a obhájila v novém osobním rekordu titul mistryně České republiky žen do 22 let v běhu na 100 m překážek. Na její výkony pak navázal stříbrem Miroslav Hrubý, když si dokázal k medaili přidat i nový osobní rekord 202 cm. Pro stejný kov si doběhla ve finále na 200 m Lucie Šetelíková, která si tak medailově spravila chuť po 4. místě z MČR juniorek. A o třetí stříbrnou medaili se postarala opět štafeta 4x100m, kde v sestavě zraněnou Markétu Mikešovou nahradila Hanka Makovcová.

V soutěžích družstev jsme prožili opět napínavou sezónu. Díky velké marodce bylo naše ligové družstvo žen odsouzeno od prvního kola k baráži a k ní také směřovalo svoje úsilí. To, jakým způsobem pak družstvo závodilo v bojích o udržení první ligy, bylo radostí a přáním nás všech je, aby taková atmosféra, bojovnost a týmový duch provázel táborskou atletiku i nadále. Jasné vítězství v baráži tak zachovalo pro táborské ženy prvoligovou příslušnost. Za to patří poděkování všem našim závodnicím a i hostujícím závodnicím, které do táborského družstva perfektně zapadly a přinesly cenné body. Muži startovali v krajském přeboru družstev a po celou sezónu v něm dominovali. Získali si tak právo účasti v baráži, kde dokázali vybojovat právo startu v II. lize. V družstvu se setkávali jak zkušení závodníci, tak mladí, kteří získávali zkušenosti mezi dospělými.

V mládežnických družstvech se nám v rámci krajských přeborů družstev dařilo umístit mezi nejlepšími a vybojovat pro táborskou atletiku medaile. Radost nám udělalo družstvo starších žákyň vítězstvím v KPD a postupem do mistrovství Čech družstev. Tady předvedlo bojovný výkon a hlavně do družstva zapadla velká řada ještě mladších žákyň, které budou v dalším roce tvořit jádro družstva starších žákyň. V celkovém pořadí tak táborské družstvo skončilo na pěkném 5. místě. Starší žáci skončili v KPD na druhém místě a postoupili rovněž do mistrovství Čech, kde díky malé účasti našich závodníků skončili na 6. místě. Mladší žákyně a přípravky skončili v KPD shodně na druhých místech. Bohužel jediné družstvo, které se v letošním roce neprobojovalo na stupně vítězů, bylo družstvo mladších žáků, které skončilo až na 4. místě.

Mezi jednotlivci se v žákovských kategoriích podařilo mít zástupce v krajském družstvu pro Letní olympiádu dětí a mládeže, kterou letos pořádala Olomouc. Radost nám udělal svým bronzovým umístěním Michael Urban v běhu na 300 m, stejně jako Monika Mašková zlepšením svého osobního rekordu v dálce na 546 cm. V reprezentačních družstvech pak ještě startovali Ondřej Kočvara, Zuzana Vojtěchová, Iva Šišková, Miloslava Hanslová a Lukáš Kromka. Všichni táborští odvedli pro jihočeskou mládežnickou reprezentaci velký kus práce a bojovnosti a z této významné akce si přivezli řadu zkušeností a zážitků. Určitě je při dalších velkých závodech zužitkují.

V roce 2011 jsme si dali od pořadatelství MČR po pěti letech pauzu. A tak našim pořadatelským vrcholem byl jubilejní 50. ročník Velké ceny Tábora a Memoriál Ing. Jana Pána. Na toto jubileum jsme se těšili o to více, že jsme se dostali mezi šest vybraných českých mítinků pro atletickou extraligu. Podařilo se nám díky podpoře našich partnerů připravit zajímavý program, kdy se plánovalo spojení špičkové atletiky s bohatým doprovodným programem včetně leteckého mistrovství Martina Šonky, který měl na závěr programu udělat exhibici v letecké akrobacii. Bohužel jsme měli opět smůlu na počasí a tak se opakoval scénář z roku 2010, kdy se na naší Velké ceně podepsalo nepříznivé počasí. A tak můžeme jen litovat, že se oslava jubilea neuskutečnila podle plánu, ale věříme, že jsme si tuhle porci smůly vybrali na velkou řadu let dopředu. I tak se v Táboře přes deštivé počasí konala špičková atletika s mezinárodní účastí, kdy byli vidět na táborském stadionu závodníci z Japonska, Jamajky, Rakouska, Německa, Slovenska, Ukrajiny a Polska.

I další mítinky, které každoročně pořádáme, se mohou pochlubit dobrou úrovní. Vydařil se jak vzpomínkový závod na Zbyňka Šourka ve výšce, tak i 61. ročník Lesního běhu Pintovkou.

Z hlediska Dětské atletické ligy to byl úspěšný 7. rok a účast v něm ukázala, že na oblíbenosti tato soutěž získává, za což jasně hovoří čísla: do závodu nastoupilo 181 závodníků, průměrně se na každém ze sedmi závodů účastnilo 140 mladých atletů a z toho celkem 37 závodníků se může pochlubit 100 % účastí.

Táborská atletika se však bude upínat hlavně k letní sezóně. Od dubna se rozjede již 8. ročník Dětské atletické ligy. Velká cena Tábora oslaví svůj 51. ročník a nás těší, že kromě setrvání tohoto našeho mítinku v rámci extraligových mítinků, se podařilo dostat náš mítink do oficiálního kalendáře Evropské atletické asociace. Trochu netradičně se bude konat až v druhé polovině srpna a poprvé ve všední den. Těšíme se, že po dvou propršených ročnících si budeme moci užít v úterý 21. srpna na plno špičkovou mezinárodní atletiku s našimi táborskými závodníky. Avšak díky úspěchu táborských kandidatur se po roční pauze můžeme těšit na dvě atraktivní mistrovství ČR. V roce 2012 se v Táboře bude konat mistrovství České republiky družstev mužů a žen, což bude jistě další pěkná podívaná na závodníky, kteří jen pár týdnů před tímto závodem budou startovat na olympijských hrách v Londýně. Bude to tak možnost vidět to nejlepší z české atletiky na živo. A česká špička se sjede do Tábora k mistrovství České republiky i v roce 2013. Po pěti letech se tak stadion Míru stane svědkem bojů o republikové tituly mužů a žen.

Nezapomeňme však v roce 2012 ani na zářijový Memoriál Ing. Zbyňka Šourka ve skoku vysokém, tak listopadovou Pintovku, která již přes šedesát let je posledním táborským závodem sezóny.

Věřme, že rok 2012 nám přinese hodně radosti a krásných zážitků při setkáních s táborskou atletikou.