Hodnocení sezóny 2010

Máme za sebou atletický rok 2010, který byl takový, jaký byl. Našlo se v něm hodně radosti, úspěchů, ale nechyběly ani prohry či problémy. Výsledkem je ale pro většinu z nás dobrý rok, kdy se hlavní cíle podařilo splnit. A lehké to nebylo. Vždy v době horší se ukáže, jaká je síla kolektivu. Bez zapojení všech by se asi těžko dalo letošní rok takto zvládnout. Za to všem, trenérům závodníkům a partnerům, kteří pomohli se zajištěním dostatečného množství prostředků pro hlavní atletické akce na stadionu Míru a i pro vlastní každodenní činnost klubu. Současná doba je z hlediska financování sportu velmi složitá, kdy vypadli hlavní dodavatelé prostředků pro český či táborský sport. Velmi si proto vážíme přízně všech dosavadních partnerů, kteří i v letošním roce zůstali táborské atletice věrní a svou pomocí pomohli tuto nelehkou dobu zdárně překonat.

Letošní sezónu jsme odstartovali novým závodem, kdy si na začátku května daly dostaveníčko téměř dvě stovky dětí z dětských domovů, aby v rámci Memoriálu Lucie Hanušové svedli své, mnohdy i první atletické souboje. Jejich nadšení, nasazení a radost by mohla být příkladem pro nás všechny. Byla to atletika z trochu jiného soudku, ale velmi poučná.

Rovněž nás potěšilo úspěšné zvládnutí letošního, pátého v řadě, mistrovství České republiky dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek, tzv. „Gigant", který přilákal do Tábora téměř 800 mladých závodníků, aby se na stadionu Míru utkali o republikové medaile. I letošní šampionát v Táboře se zapsal rekordními zápisy do českých historických tabulek. Domácí závodníci se na svém stadionu představili ve velmi dobrém světle a dokázali, že právem patří mezi nejlepší mladé atlety u nás. Tato pořadatelská porce pěti mistrovství České republiky prověřila a prokázala jak stadion Míru, tak táborské pořadatele a dostala atletiku do podvědomí táborských občanů a sportovních diváků. Ti již mnohokrát dokázali na stadionu Míru udělat krásnou atmosféru, která vyburcovala soutěžící k mimořádným výkonům. Doufáme, že i v příštím roce se na stadionu Míru sejde kvalitní obecenstvo a v rámci jubilejní padesáté Velké ceny Tábora v atletice a Memoriálu Ing. Jana Pána.

Letošní ročník Velké ceny byl velmi negativně ovlivněn nepřízní počasí. I přes ní se však v Táboře téměř všechna atletická esa představila a potvrdila se tak obliba táborského stadionu. Dobře odvedená práce pořadatelů a stále se lepšící úroveň tohoto našeho mítinku pomohla k tomu, že v příštím roce náš mítink v elitní šestici mítinků, která bude součástí nové struktury extraligy. NA těchto mítincích budou extraligoví závodníci sbírat body pro svá družstva. Kromě toho však v Táboře budou mít naši a zahraniční reprezentanti téměř poslední šanci na plnění limitů pro mistrovství světa v korejském Daegu. Takže se budeme mít všichni na co těšit a už nyní vás všechny na tento mítink se skvělou atletikou zveme.

Zatímco Velká cena Tábora bude mít své jubileum v příštím roce, Lesní běh Pintovkou slavil již letos. 60. ročník za nádherného počasí přilákal na nové tratě přes tři stovky závodníků. I tento náš závod se stal v příštím roce součástí Jihočeského běžeckého poháru.

Radost nám udělali naši závodníci na mistrovstvích České republiky, kdy pětice našich závodníků získali, někteří i vícekrát, mistrovské tituly. Zasloužili se o něj Denisa Chládková – sedmiboj, skok daleký a vysoký starší žákyně, Lucie Šetelíková – sedmiboj dorostenky, Kateřina Rajmová – 100 m překážek ženy do 22 let, Miroslav Hrubý - skok vysoký dorostenci a Michal Urban – pětiboj mladší žáci. Další individuální medaile vybojovaly Monika Brusová – bronz 400 m př. juniorek a po roční odmlce a léčbě zranění i Markéta Mikešová – bronz víceboj juniorky a dálka juniorek. Radost nám udělaly i štafety, kdy jak v žákyních – v hale 3x300, na dráze 4x60, tak v dorostenkách – 4x100 m a ženách – 4x400 m se postavily na stupně vítězů.

V soutěžích družstev byl letošní rok slabším rokem. Pouze družstvo přípravky zvítězilo v krajském přeboru družstev, mladší i starší žactvo si pohoršilo a dorostenky pak doplatily na zdravotní problémy klíčových závodnic. Starší žactvo se probojovalo z krajského přeboru družstev do semifinále mistrovství České republiky, které se konalo v Táboře a obě družstva skončila shodně na 4. místech. Ligová družstva si prožila složitou sezónu. Muži se vlivem výpadku závodníků, kteří v minulém roce patřili k oporám, dále k minimálnímu posílení hostujícími závodníky od začátku svádělo spíše teoretický boj o udržení v I. lize. U teorie i zůstalo a muži tak po třech letech tuto soutěž opouštějí. Ženy se až do posledního řádného kola pohybovaly na bezpečném 4. místě, ovšem o pár bodů skončilo na celkovém 6. místě a muselo do baráže o I. ligu. I tady bylo pořadí velmi těsné a táborské ženy opět o pár bodů skončily na třetím, v té době prvním nepostupovém místě. Ovšem po podání přihlášek do příštího ligového ročníku se teoretická šance na návrat do I. ligy stala skutečností a ženy tak i v příštím roce budou soutěžit v I. lize.

Velkou radost nám udělala Dětská atletická liga, která i v tomto roce přilákala velkou řadu mladých zájemců o atletiku a při všech závodech letošního sedmidílného seriálu závodů se účastnilo, a to za téměř každého počasí, vždy přes 150 dětí. Celkem se závodu účastnilo přes dvě stovky mladých atletů a z toho 40 se jich mohlo pochlubit stoprocentní účastí. Ti nejlepší a nejpilnější byli odměněni při slavnostním vyhlášení, kterého se účastnila i úspěšná táborská odchovankyně a nyní nejlepší česká výškařka Iva Straková.

Dovolte mi, abych vám všem na tomto místě poděkoval za letošní pomoc a podporu a doufám, že jste měli řadu důvodů se atletikou bavit a z výsledků táborských závodníků se radovat. Přejeme si, aby se naše atletika i v roce 2011 dále rozvíjela, vytvářela dobré podmínky pro její provozování, zajišťovala rozvoj talentovaných mladých závodníků a pořádala na krásném stadionu Míru zajímavé závody se špičkovou atletikou a pěknou diváckou kulisou.