Hodnocení sezóny 2006

Atletický oddíl TJ VS Tábor prožil v letošním roce velmi úspěšnou sezónu. Dařilo se jak v individuálních startech, tak i v soutěžích družstev, ale i pořadatelsky. Za více než sto let patří atletika k nejúspěšnější sportům v Táboře s velkou mládežnickou základnou – více než 200 členů a celkem téměř 270 aktivních členů.

Za dobu působení atletiky v Táboře se mnoho našich odchovanců medailově prosadilo na mezinárodní úrovni. Ne mnoho sportů se v Táboře může dokonce pochlubit olympijskou medailí svých odchovanců. V atletice se to podařilo ve vrhu koulí a blízko k medaili měla i další táborská odchovankyně na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Další naší odchovankyní, která se v poslední době reprezentuje MS, ME i OH je

V letošním roce získali členové našeho oddílu 5 zlatých medailí na mistrovství České republiky a velkou řadu finálových umístění – viz samostatná příloha. Největší úspěchy letos vybojovala , která svou zlatou sbírku odstartovala na mistrovství ČR ve vícebojích právě doma v Táboře a pokračovala pak i na podzimním žákovském šampionátu a – zlatý na žákovském halovém šampionátu. spolu se pak reprezentovaly ČR při mezistátním utkání. Na finálová umístění dosáhli ještě – 5.místo v závodě na 3000m na MČR dorostenců v hale, 6.místo ve skoku o tyči juniorů, – 6.místo na MČR juniorek ve skoku vysokém, 8.místa pak v Táboře při vícebojařském šampionátu v novém krajském rekordu , na MČR juniorů v Ostravě v závodě na 800m a v závodě na 400m. Naši závodníci překonali v tomto roce celkem 7 krajských rekordů. Hned 3 individuální a jeden ve štafetě vytvořila v kategorii do 11 let Nela Vašíčková – 60m př., 200m př., pětiboj, další vícebojařské přidali na domácím šampionátu Markéta Mikešová v sedmiboji starších žákyň výkonem 4485b. a Tomáš Purman v desetiboji mužů – 6 498b. V hale překonal Vašek Gabriel krajský rekord juniorů výkonem 441cm a již zmíněná štafeta 4x60m žákyň do 11 let ve složení Vašíčková, Chládková, Kvasničková a Pašmurová.

Nejen v individuálních soutěžích se daří prosazovat a dobře reprezentovat město Tábor, ale i v soutěžích družstev sbírá vavříny. Družstvo žen dlouhá léta úspěšně soutěžilo v druhé nejvyšší soutěži, tj. v I.lize a dokonce bojovalo o účast v extralize. V posledních letech, kdy doznívá období, které rozvoj táborské atletiky přibrzdil – chybějící tréninkové podmínky, špatný stav stadionu, se družstvo žen pravidelně umisťuje na předních místech v II.lize. Příslibem vybojování vyšší soutěže je výborná úroveň mládežnických družstev. V minulém roce jsme vybojovali ve finále mistrovství České republiky družstev dorostenců vynikající 8.místo. V letošním roce si dorostenci druhým místem v semifinále vybojovali účast ve finále, kam postoupily i starší žákyně. Těm se podařilo semifinále mistrovství České republiky vyhrát. Ve finále se družstvo starších žákyň umístilo na skvělém 3.místě a pro táborskou a jihočeskou atletiku vybojovalo bronzové medaile. Dorostenci své loňské umístění z finále MČR družstev ještě vylepšili a skončili na pěkném 5.místě. Táborská atletika se tak může pochlubit třetím nejlepším družstvem starších žákyň v republice a 5.nejlepším družstvem dorostenců. Družstvu mužů se podařilnávrat do II.ligy, kam nesporně patří. V příštím roce by se ligové družstvo žen mělo snažit o postup do I.ligy. Bude to vyžadovat v některých disciplínách posílení hostujícími závodnicemi, ale hlavní síla bude z domácích zdrojů.

Táborská atletika nebyla úspěšná jenom na poli soutěžním, ale i pořadatelském. Po více než 23 letech se do Tábora díky nově zrekonstruovanému stadionu konala nejvyšší domácí soutěž. Bylo to mistrovství České republiky ve vícebojích všech kategorií. Mistrovství bylo uspořádáno s podporou města na vysoké úrovni a velice pozitivně hodnoceno. Velkým zpestřením byl i start bývalého světového rekordmana a trojnásobného mistra světa Tomáše Dvořáka. Ten byl velice s úrovní závodu v Táboře velice spokojen a přilákal na stadion i řadu diváků. Potěšující bylo vítězství domácí Markéty Mikešové ve víceboji žákyň a i 8.místo Tomáše Purmana, který se vybičoval na domácím stadionu ke krajskému rekordu.

Vedení českého atletického svazu má zájem v Táboře i v dalších letech pořádat některé z mistrovství ČR nebo mezistátních utkání. Je to výborná propagace našeho města a táborské atletiky. Nyní jsme byli osloveni Sdružením veteránů Českého atletického svazu, abychom se ucházeli o pořádání MČR veteránů v příštím roce. Je to pro nás čest a zároveň i závazek uspořádat další domácí šampionát na skvělé úrovni. Bude to opět vyžadovat velké úsilí domácího oddílu. V roce 2006 patřila Velká cena Tábora s memoriálem Ing. Jana Pána v běhu na 800m mezi nejlépe obsazené mítinky v České republice. V loňském i letošním roce se představily špičky české reprezentace a letos měla Velká cena Tábora i mezinárodní účast ze Slovenska, Rakouska, Ukrajiny. Do budoucna bychom chtěli tento mítink ještě více zkvalitnit a přilákat další zajímavé atlety do Tábora.

Důkazem vysoké úrovně táborské atletiky jsouvíce než 30 let fungující sportovní třídy. V celé ČR je se statutem sportovních tříd se zaměřením na atletiku pouhých 23 základních škol. Kromě sportovních tříd má sídlo v Táboře i sportovní centrum mládeže, které pomáhá rozvíjet talentované závodníky od 14 do 19 let.

Děkujeme Vám za dosavadní podporu táborské atletiky a věříme, že stejně jako my, i Vy máte radost z jejích úspěchů. Budeme rádi, když budeme moci ve spolupráci s Vámi pokračovat i v dalších sezónách a snažit se zlepšit úroveň atletiky v Táboře.