Hodnocení sezóny 2004

Táborská atletika má za sebou opravdu výjimečný rok. Nejen proto, že se královna sportu dožila u Jordánu úctyhodných sta let, ale že byla po dlouhých pěti letech usilovného snažení zahájena i rekonstrukce atletické dráhy a sektorů na Stadionu Míru. Pozadu navíc nezůstali ani závodníci táborského oddílu, byť v letošním roce vybojovali jedinou medaili z mistrovství ČR a připsali si jen jeden reprezentační start.

Stříbrnou medaili vybojoval ve skoku o tyči na dorosteneckém mistrovství v Liberci, navíc v novém osobním rekordu 410 cm. Na tento úspěch dokázal navázat výborným 5. místem na vícebojařském mistrovství ČR. Mezi českou atletickou špičku se podařilo prosadit i dalším táborským závodníkům. >

 

Lucie Permedlová obsadila 6. místo v závodě na 400 m překážek dorostenek, tak jako Marek Hrubý ve stejné disciplíně mezi juniory. Ten k tomu navíc přidal výborné 5. místo na mistrovství ČR do 22 let, kde zvládl hladkou čtvrtku v novém osobním rekordu (48,76 s.), a také reprezentační start na MU do 19 let v

 

Barbora Táborská brala 6. a 8. místo ve skoku o tyči žen, Filip Dvořáček 8. příčku mezi dorosteneckými tyčkaři a Petr Krch rovněž 8. místo v dorosteneckém běhu na 800 m.

 

Družstva

 

V soutěžích družstev navázali Táborští na výkony z minulého roku. Družstvo žen skončilo ve II. národní lize páté.

 

Muži se stali jasnými vítězi krajského přeboru, poté uspěli i v baráži o II. národní ligu a po roční odmlce se do republikové soutěže vracejí. Dorostenecká družstva doplatila na malý počet závodníků a shodně se umístila na 4. příčce. Skvěle se vedlo družstvu starších žáků. Po výborném 2. místě v krajském přeboru se dokázalo probojovat až do semifinále mistrovství republiky, kde skončilo páté.

 

Starší žákyně obsadily v krajském přeboru 4. příčku.

 

Mladší žactvo letos opět startovalo pod hlavičkou AC Tábor a patřilo ve své skupině k nejlepším. Ve finále krajského přeboru to táborská družstva dotáhla na 2., resp. 5. příčku.

 

V uplynulém roce pořádali táborští atleti již tradiční závody: 43. Velkou cenu Tábora (už naposledy v Nové Včelnici), 5.ročník výškařského Memoriálu Zbyňka Šourka a 54. Běh Pintovkou. Navíc byl oddíl pověřen uspořádáním mezinárodního pětiutkání družstev mládeže Jihočeského kraje, kraje Vysočina, Dolního Bavorska, Horního a Dolního Rakouska. Tento podnik byl původně naplánován do Tábora a měl slavnostně otevřít opravený Stadion Míru, práce se však nepodařilo včas dokončit a tak se utkání znovu stěhovalo do Nové Včelnice, která se stala v posledních letech druhým domovem táborské atletiky.

 

Novinkou roku 2004 se stala Dětská liga

 

Dětská atletická liga, seriál osmi závodů pro děti, v němž získávaly body za umístění, ale i za účast v jednotlivých závodech. Ačkoliv se jednalo o premiérový ročník, setkal se seriál s velkým ohlasem a zúčastnilo se ho téměř 250 mladých nadějí. V dalších letech by měla tato náborová akce pokračovat.

 

Ve sportovních třídách došlo ke změně na postu vedoucího trenéra. Na místo Milana Černého nastoupil Tomáš Purman. Věřme, že se sportovní třídy opět stanou hlavním zdrojem závodníků pro atletický oddíl.