Hodnocení sezóny 2000

V roce 2000 oslavil náš oddíl 70.výročí svého založení a výkony táborských závodníků v tomto roce navázaly na dobrou úroveň z minulých let.

Za podpory MěÚ Tábor mohli vycestovat naši závodníci na závody k našim partnerům z německého Dietzhölztalu, kde svými výkony dobře reprezentovali nejen náš oddíl, ale dělali i dobré jméno našemu městu. Kromě oblastních a školních závodů jsme uspořádali jubilejní 50.ročník Běhu Pintovkou s účastí 200 běžců a hlavně s velkou účastí v dětských kategoriích. Bohužel značná nepřízeň počasí nám pokazila 39.ročník Velké ceny Tábora, kde i přesto účast a kvalita výkonů byla dobrá. Posledním naším závodem byl 1.ročník Memotiálu Ing. Zbyňka Šourka ve skoku vysokém, který byl vzpomínkou na loni zesnulého závodníka našeho oddílu. Tento závod byl milým zpestřením a i velká účast dala tomuto závodu dobrý punc.

Po odchodu Ivy Strakové do pražského Olympu, vyrostla v táborském oddíle její nástupkyně Blanka Povolná.Výkonem 174cm vyrovnala krajský rekord dorostenek a svým 2.místem na M ČR se kvalifikovala do reprezentačního družstva na mezistátní utkání do 17 let do Francie. Novou tváří je Barbora Táborská, která je druhou medailistkou z M ČR a první Jihočeškou, která překonala ve skoku o tyči 3 metry. Její osobní rekord 312cm je krajským rekordem dorostenek, juniorek a žen. Dalším milým překvapením je Martin Drtina. Coby všestranný závodník si v letošním roce zlepšil mnoho osobních rekordů a doslova šokoval při M ČR, kde na trati 400m překážek dorostenců doběhl na fantastickém 4.místě v čase 56,13. Tuto trať běžel ve finále M ČR teprve potřetí v životě. Tomáš Purman musel v letošním roce podstoupit operaci zraněného ramene, ale přesto se mu podařilo ještě stihnout druhou polovinu sezóny a výkon 471cm je jeho dalším krajským rekordem. Potěšující je, že mezi prvních osm na M ČR se dostali ještě Lukáš Bouma ve skoku o tyči, Michal Bartoš v běhu na 2000m překážek, Marek Víta v běhu na 400m, Alena Havelková v běhu na 3000m, Jana Šteflová ve skoku dalekém a trojskoku a Eva Krejsová v běhu na 100m. Po přechodu mezi dospělé a po operaci skončil Tomáš Purman na M ČR v desetiboji na pěkném 9.místě. Stejné místo obsadil i Radovan Hrubý v halovém víceboji dorostenců.

Na oblastních přeborech jednotlivců získali závodníci VS Tábor 30 titulů ( v roce 1999 celkem 25 titulů) - nejvíce Povolná a Neruda 3x. Družstvo žen se přes veškeré snažení neudrželo v I.NL a sestupuje do II.NL. V oblastním přeboru družstev vyhrála družstva žen a mužů. Muži se opět vracejí po roční odmlce zpět do druhé ligy. Nejlépe bodujícím závodníkem byl Marek Víta se 131,5 body. Junioři a juniorky skončili v OPD těsně na druhém místě a kvalifikovali se na M ČR. To bylo v letošním roce nově organizované a účast 16 nejlepších družstev podstatně zvýšila úroveň celého mistrovství. Potěšující je, že obě družstva skončila na M ČRD před svými přemožiteli z OPD. Juniorky obsadily 11.místo a junioři skončili na 12.místě. Po dlouhé době se nepodařilo žádnému žákovskému družstvu postoupit z OPD do semifinále M ČRD. Družstva starších žáků a žákyň vybojovala shodně v OPD 3.místa a družstva mladšího žactva skončila na druhých místech. V roce 2000 bylo zařazeno do Adidas sportovního centra mládeže z celkového počtu 48 závodníků 15 z VS Tábor.

Již rok nám fungují atletické přípravky a po dohodě s řediteli 8.ZŠ Tábor a 2.ZŠ Sezimovo Ústí máme ještě při těchto školách atletické kroužky a třídy, které nám dodávají tolik potřebné závodníky v žákovských kategoriích. Za to patří poděkování pánům ředitelům Mgr. Pavlovi Vaňáskovi a Petrovi Vašíčkovi.

Cílem pro příští rok je hlavně zkvalitnit práci s mládeží nejen ve sportovních třídách , ale i v oddíle, připravit a na co nejlepší úrovni uspořádat jubilejní 40.ročník Velké ceny Tábora, 51.ročník Běhu Pintovkou a 2.ročník Memoriálu Ing. Zbyňka Šourka ve skoku vysokém