Hodnocení sezóny 2007

Táborská atletika má za sebou další úspěšný rok. Navázali jsme tak na minulý rok a to, co jsme si v minulém roce dali za cíl, se podařilo splnit. Dařilo se opět jak přímo na stadionu tak i při pořadatelství významných akcí.
Z výkonů jednotlivců je potřeba vyzdvihnout medailové úspěchy Markéty Mikešové, Simony Havlové a Marie Vosátkové.

Markéta pokračovala ve sbírce cenných kovů z mistrovství České republiky. V hale získala v pětiboji stříbro a ve skoku dalekém zlatou medaili. V letní sezóně se Markétě podařilo obhájit loňský titul z vícebojařského mistrovství České republiky. K tomu přidala na podzimním mistrovství ČR žactva zlato v běhu na 200m překážek, stříbro ve skoku dalekém a společně s oddílovými kolegyněmi Simonou Havlovou, Lucií Šetelíkovou a Kristýnou Ptákovou zlato ve štafetě na 4x60m. Zlato a stříbro v individuálních startech získala i Simona Havlová – zlato v běhu na 150m a stříbro na 60m. Bronzovou medaili vybojovala Marie Vosátková ve skoku o tyči. Díky tomu měl náš oddíl i početné zastoupení při mezistátním utkání do 15 let.
Dalším velkým úspěchem byl zisk stříbrné medaile Jiřího Smetany na mistrovství světa veteránů v Itálii. Ke zlatu chybělo velmi málo a tak snad v tomto roce při mistrovství Evropy veteránů se to Jirkovi podaří. Letošní stříbrná medaile je historicky první medaile z mistrovství světa pro náš oddíl. Sice řada našich odchovanců se medailově při těchto vrcholných soutěžích prosadila, ale v té době byli vždy členy jiných klubů.

Několikrát přepisovali naši závodníci jihočeské rekordy. Celkem to bylo 15x. Simona Havlová a Markéta Mikešová ve dvou disciplínách a to dokonce od kategorie starších žákyň až po ženy. Dva rekordní zápisy má na svém kontě i Marek Cáska v kategorii žáků do 11 let.Po jednom pak Marie Vosátková ve skoku o tyči starších žákyň, Monika Mašková v žákyních do 11 let ve skoku dalekém a štafety žákyň na 4x60m a 4x200m. K tomu je potřeba vyzdvihnout i první místa v českých tabulkách Markéty Mikešové v sedmiboji a 200m překážek a Simony Havlové v běhu na 150m. Simoně bohužel utekla účast na MS do 17 let v Ostravě o 3 setiny. Jak Simona, tak i Markéta mají možnost se ucházet o start na této akci ještě v roce 2009.

V soutěžích družstev se podařil postup družstev mužů a žen do I.ligy. Muži se do I.ligy vracejí po devíti letech, ženy po osmi. Je to velký úspěch a budeme se snažit vytvořit taková družstva, abychom dobře reprezentovali nejen náš oddíl, ale i město Tábor a jihočeskou atletiku ve druhé nejvyšší soutěži. V mládežnických soutěžích družstev se opět podařilo starším žákyním postoupit do finále MČR družstev, kde jim o pouhý 1 bod utekla bronzová medaile a o 3,5 bodu stříbro. I tak je to výrazný úspěch našich žákyň.
V krajských přeborech se z vítězství radovala družstva starších a mladších žákyň, druhá místa patřila družstvům dorostenců a starších žáků, třetí místo obsadili mladší žáci. Všechna naše družstva se tak ve svých soutěžích medailově umístila.

Pořadatelsky jsme měli před sebou dvě velké akce. Po předloňském velmi úspěšném vícebojařském mistrovství jsme dostali důvěru uspořádat mistrovství České republiky veteránů. Byl to pro nás první větší kontakt s touto atletikou a toto mistrovství se stalo impulsem pro naše veterány. Na domácím mistrovství se představila řada bývalých závodníků a tak mladší generace mohli poprvé vidět tyto závodníky v akci. Táborští získali celkem 5 medailí – Jiří Smetana, David Bor, Hana Pecháčková 2x a Alena Bémová. Hodnocení mistrovství ze strany Sdružení veteránů bylo k naší spokojenosti velmi dobré a sami účastníci hodnotili toto mistrovství jako jedno z nejlepších v historii.

Druhou akcí byla naše Velká cena Tábora a Memoriál Ing.Jana Pána. Od roku 2005 se daří každý nový ročník udělat na vyšší úrovni a jednoznačně letošní byl velkou atletickou lahůdkou. Účast závodníků ze šesti zemí a velmi kvalitních domácích reprezentantů se výrazně zapsala do podvědomí táborské veřejnosti. Rádi bychom udrželi oblibu tohoto mítinku a zařadili se mezi nejlepší české atletické mítinky.

Již čtvrtým rokem se daří i seriál Dětské atletické ligy a letošní ročník byl proti minulým ročníkům s vyšším počtem závodů. Celkem se do hodnocení počítalo devět závodů. Velkou pochvalu zasluhují Ti, kteří se zúčastnili všech závodů. Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet 274.

Nově jsme navázali partnerství s kostnickou atletikou, kdy její zástupci byli na Velké ceně Tábora a Memoriálu Ing. Jana Pána a pak naši běžci na Kostnickém běhu, kde reprezentovali náš oddíl. Pokračovalo partnerství s LAV Dietzhölztal, které v letošním roce oslaví jubilejní 20.výročí.

Dnešním slavnostním vyhlášením jsme se ohlédli za atletickým rokem 2007 a musíme se již zaměřit na rok 2008. Tam budeme opět bojovat nejen v atletických disciplínách na stadionu, ale i na pořadatelském poli. Může nás těšit, že jsme si vybudovali velmi dobré pořadatelské jméno a díky němu jsme uspěli i ve výběrovém řízení na pořadatelství největšího mistrovství České republiky mužů a žen. O to důležitější je to mistrovství, protože se koná právě před olympijskými hrami v Pekingu. V souboji o toto pořadatelství jsme porazili taková města jako jsou Praha, Brno, Jablonec nad Nisou či Plzeň. Příprava a organizace mistrovství bude vyžadovat velké úsilí všech členů oddílu. Můžeme říci, že se bude jednat o jednu z největších atletických akcí v historii táborské i jihočeské atletiky a i z pohledu sportovních akcí v Táboře a Jihočeském kraji v tomto roce.

Za všechny úspěchy chceme poděkovat Vám závodníkům, že pokračujete v dobré reprezentaci táborské atletiky, rodičům za podporu snažení svých dětí a vytvoření potřebných podmínek, trenérům atletického oddílu, kteří kromě náročné trenérské práce zajišťují i práce vedoucích družstev a pořadatelů závodů. Velké poděkování za podporu patří vedení města Tábor, bez jehož pomoci si již nedovedeme představit zajišťování velkých atletických soutěží v Táboře a rozvoj atletiky, děkujeme za podporu Jihočeskému kraji, z jehož prostředků se daří postupně dovybavovat stadion a zajišťovat mítinky a všem našim partnerům a sponzorům:

  • Firmám Swietelsky stavební s.r.o.
  • Uniworks CB
  • Comett Plus, s.r.o.
  • Modré z nebe – prodejny hraček Benešová + Beneš
  • Acco Brands CZ
  • ČSOB Priváte Banking
  • Jiří Feik mobilní komunikace
  • Elektro Lorenc Bouz Třeboň
  • Restamo AZ
  • Vivid Tomáš Růžička a Sítotisk Jan Šimák za
  • Šárce Chládkové za výrobu oddílových dresů a atletického oblečení


A samozřejmě vedení a pochopení ZŠ a MŠ Mikuláše z Husi, kde již více jak 30 let fungují sportovní třídy, naší tělovýchovné jednotě Vodní stavby Tábor a všem přátelům a fandům královny sportu v Táboře.
Podpory a pomoci Vás všech si nesmírně vážíme a díky ní patří táborská atletika mezi nejúspěšnější sporty v Táboře a Jihočeském kraji.


Dovolte nám, abychom Vám popřáli do roku 2008 hodně zdraví a důvodů k radosti a setkáním při atletice v Táboře.