Hodnocení sezóny 2008

Rok 2008 se zapsal do historie táborské atletiky velkým písmem. V průběhu roku jsme měli hodně důvodů se radovat z výsledků našich závodníků, našich družstev a mohli na domácím stadionu vidět takové závodníky, které jsme až dosud znali jenom z televize. Mnozí z nás viděli i poprvé pěknou diváckou návštěvu při obou mistrovských dnech, kdy nám z toho všeho běhal až mráz po zádech. Můžeme být právem hrdí, že přidělení pořadatelství předolympijského mistrovství mužů a žen do Tábora bylo dobrou volbou a díky nadšení všech pořadatelů se podařilo vytvořit výborné podmínky a nabídnout divákům krásnou atletiku.
Sice to z pohledu medailí bylo vlastně jediné mistrovství, kde táborští závodníci nezískali žádný cenný kov, ale i 4.místa Kateřiny Rajmové a štafet na 4x100m mužů a žen a dalších finálových umístění našich závodníků potvrdily dobrou výkonnost domácích. Letos se nám podařilo mít táborské závodníky v reprezentačních dresech na největších závodech. Byla to Kateřina Rajmová na MS juniorů v polské Bydhošti, kde se jí podařilo postoupit z rozběhu do semifinále a jenom zranění jí vystavilo stopku ve snažení o postup do finále. Na veteránském ME v Lubljani se Jiří Smetana dočkal po loňském stříbru na světovém šampionátu veteránů konečně zlata a k němu se se stříbrnou medailí přidal ještě Petr Havelka v maratonu. Třetí náš zástupce, Ctibor Cabadaj, skončil v oštěpu na 6.místě. Dále si naši závodníci oblékli reprezentační dresy v mezistátních utkáních do 17 let v Maďarsku Simona Havlová a Markéta Mikešová a v mezistátním utkání do 15 let v Olomouci pak Lucie Šetelíková, Denisa Chládková, Jitka Šoukalová a Nikola Černá.

Na mistrovstvích České republiky vybojoval táborský oddíl neuvěřitelných 15 medailí – zlato Markéta Mikešová a Simona Havlová po dvou medailích, Denisa Chládková, Lucie Šetelíková a štafeta žákyň na 4x60m, stříbrné pak Kateřina Rajmová, Petr Havelka, Markéta Mikešová a družstvo starších žákyň, bronzové medaile Simona Havlová, Kateřina Rajmová, Lucie Šetelíková a Denisa Chládková.

V soutěžích družstev se podařilo starším žákyním historicky nejlepší výsledek táborského družstva, když v Hradci Králové vybojovaly stříbrné medaile a jenom pouhých 3,5 bodu jim chybělo na první družstvo z Kolína. Premiérový ročník v I.lize, kdy se v této druhé nejvyšší soutěži setkala družstva našich žen a mužů, vyzněl pro oba celky skvělým 5.místem a tak se mohou připravovat na další ročník. V krajských soutěžích družstev jsme se radovali ze třech titulů. Zasloužily se o ně družstva starších žákyň, mladších žákyň a mladších žáků. Dorostenci skončili na třetím místě. Táborští opět přepisovali krajské rekordy a to celkem 8x.

Již několik let se stala Dětská atletická liga nedílnou součástí hlavní atletické sezóny a opět se ukázalo, že seriál závodů oslovuje stále dostatek budoucích atletů a atletek. I když vlivem ukončení činnosti jednoho z trenérů, který předchozí ročníky znamenitě zpracovával výsledky, byly občas zpoždění s dodáním výsledků a průběžného bodování na naše webové stránky, podařilo se celý ročník dokončit a dnes nás čeká slavnostní vyhlášení. Na start letošní Dětské atletické ligy se postavilo 147 závodníků. 16 z nich se může pochlubit 100% účastí a i oni budou dnes vyhlášeni. Poděkování za přípravu a organizaci všech 8 závodů patří trenérům a trenérkám našeho oddílu a i spolupracujícím rodičům, kteří několikrát přiložili ruku k dílu a pomohli tak k hladkému průběhu závodu. Nás těší, že o tento náš závod jeví zájem i z ostatních oddílů a měst.

Na tomto místě patří i naše poděkování za letošní úspěšnou sezónu městu Tábor, které bylo významným partnerem nejen při zajišťování mistrovství České republiky, ale i při zajištění celé letošní sezóny, dále Jihočeskému kraji, který i na Dětskou atletickou ligu přidal z grantových programů, naší mateřské tělovýchovné jednotě Vodní stavby Tábor, hlavním partnerům atletického oddílu firmám: OHL ŽS, Swietelsky stavební s.r.o., Vitas Tábor, s.r.o., Uniworks CB s.r.o., Aksamite, Česká unigrafie a.s., TZMT s.r.o. a všem ostatním partnerům, kteří přispěli na činnost našeho oddílu a mají tak i podíl na výsledcích táborské atletiky. V příštím roce budeme slavit již 105 let od založení prvního atletického oddílu a tak věřme, že táborská atletika si nadělí k tomuto jubileu i další úspěšnou sezónu a nabídne svým příznivcům na domácím stadionu hezké atletické zážitky. Poslední poděkování, a to asi největší, patří Vám, závodníkům a rodičům, trenérům a rozhodčím, že svým činěním pomáháte pokračovat v tradici táborské atletiky. Budeme rádi, když i nadále se budeme moci atletikou bavit a radovat se z jejích výsledků.