Naše závody

Středeční Velkou cenu Tábora ozdobí v olympijském roce i velká jména

Startovní listina 55. ročníku táborského atletického mítinku je nabita řadou známých jmen a slibuje skvělou podívanou.

Na stadionu Míru se představí nejen čeští reprezentanti, ale i silná zahraniční konkurence s několika olympioniky. Příznivci atletiky si jistě nenechají ujít atraktivní podívanou kvalitně obsazených deseti mužských a osmi ženských disciplín. Hvězdami první velikosti bude dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, překážkář Petr Svoboda, dálkař Radek Juška nebo tyčkař Jan Kudlička.

Zajímavé bude sledovat vícebojařky Kateřinu Cachovou a Elišku Klučinovou, které se představí v běhu na 100 metrů překážek, poté i skoku vysokém. Kateřina Cachová si navíc vyzkouší svoji momentální formu i ve skoku dalekém.

Na nejkratším sprintu si to o prvenství rozdají Ukrajinci Suprun Volodymyr Suprun, Roman Kravcov a Slovák Ján Volko. Zuzana Hejnová si vyzkouší u Jordánu poloviční distanci, běh na 200 metrů. V běhu na 400 metrů bude patřit k favoritkám držitelka slovenského rekordu Iveta Putalová, mezi muži by se mělo rozhodnout mezi Janem Tesařem a Jihoafričanem Andrewem Barnesem.

V běhu na 110 metrů se na start postaví zástupci čtyř zemí. Po boku Petra Svobody i Řek Theópistos Mavrídis, Rakušan Florian Domenig a Abdullah Al-Othman Mahdi ze Saudské Arábie.

I dálka mužů má kvalitní obsazení. Atak na český rekord ohlásil Radek Juška, jeho největšími konkurenty budou Ezekiel Ewulo z Nigérie, Andrzej Kuch z Polska a Ukrajinec Serhiy Kruk.

V sektoru tyčkařů, kteří Česko reprezentovali na ME v Amsterdamu, se rozhodne mezi triem Jan Kudlička, Michal Balner a Lukáš Posekaný. Svoje papírové předpoklady by měla potvrdit ve skoku vysokém trojice Ukrajinců – Vadym Kravchuk, Viktor Vorko a Dmytro Demyanyuk. Mezi ženami má nejlepšího osobní výkon Rakušanka Yekaterina Kuntsevitch.

Součástí mítinku je i 12. ročník memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů. K favoritkám závodu budou patřit Lenka Masná, letošní česká jednička Alena Ulrichová a Ukrajinka Halyna Sishko. Ve hře o prvenství bude i slovenská rekordmanka a dvojnásobná olympionička Lucie Klocové a její krajanka
Alexandra Štuková.

V dosavadní dvanáctileté historii memoriálové půlky je nejúspěšnějším běžcem sedminásobný vítěz slovenský reprezentant Jozef Pelikán, který patří k legendám a nebude chybět ani letos. Největšími konkurenty mu budou Jan Kubista, Petr Vitner, ale i další Slováci Jozef Repčík, Leonard Lendvorský a Tomáš Timoranský.

Letošní Program středečního podvečera začíná od 17 hodin. Tříhodinová podívaná slibuje atraktivní sportovní zážitky všech postupně navazujících disciplín, která vyvrcholí ve 20 hodin během nejrychlejších sprinterů na nejkratší stometrové trati.

Vstupné činí 70 korun, děti mají vstup zdarma.
Zdroj: https://taborsky.denik.cz/ostatni_region/stredecni-velkou-cenu-tabora-ozdobi-v-olympijskem-roce-i-velka-jmena-20160726.html