Naše závody

Dálkař Juška ohlásil útok na rekord

Stadion Míru bude ve středu 27. července hostit účastníky 55. ročníku atletické Velké ceny Tábora. Součástí tradičního mítinku, který patří k nejstarším českým atletickým závodům na dráze, bude 12. ročník memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů. Na mítinku se představí řada českých i zahraničních hvězd, nebudou chybět ani domácí zástupci.

Letošní 55. ročník atletické Velké ceny Tábora se neúprosně blíží, už ve středu 27. července bude stadion Míru svědkem skvělých a dramatických bojů. Uzávěrka starovní listiny je sice až v sobotu, ale pořadatelé už prozradili některá jména. Diváci uvidí v akci nejen české reprezentanty, ale i účastníky ze zahraniční.

Každá z deseti mužských a osmi ženských disciplín slibuje kvalitní konkurenci, mezi účastníky nechybí ani olympionici, kteří ladí před vrcholem sezony svoji formu.

Útok na rekord ohlásil dálkař Radek Juška. „Ten by rád atakoval nejen rekord stadionu 815 centimetrů, ale i český rekord, který má hodnotu 825 centimetrů,“ prozradil ředitel mítinku David Bor. Jeho nejvážnějším soupeřem mu bude Nigériec Ezekiel Ewulo, který loni skočil 785 centimetrů.

I v tyčkařském sektoru bude pořádně rušno. Tam se představí novopečený český rekordman (5,85 m) a stříbrný medailista z ME v Amsterodamu Jan Kudlička. „Můžeme se těšit na zajímavé výšky. Očekávám, že bude minimálně útočit na rekord stadionu. Dokázal, že formu má,“ slibuje Bor. 

Kvalitní čas slibují i nejkratší překážky. Momentální česká jednička Lucie Koudelová by ráda konkurovala účastnici olympijských her Ukrajince Oksaně Shkurat (12,96 s.) a Rakušance Evě Wimberger (13,46 s.). Start vícebojařky Kateřiny Cachové je zatím nejistý.

Překážkář Petr Svoboda měl startovat v Táboře už na červnovém mistrovství republiky, ale kvůli zranění nenastoupil. Tentokrát už bude patřit k ozdobám mítinku.

Příznivci domácích barev budou pozorně sledovat duo táborských výškařů Ladu Doležalovou a Štěpána Svobodu, kteří reprezentovali před týdnem na mistrovství Evropy do 17 let v Tbilisi. Ve výškařském sektoru nebudou chybět ani oddílové kolegyně Zuzana Vojtěchová a Alena Panovská.

Tradičně silná konkurence bude v obou kategoriích memoriálové půlky. K favoritkám závodu budou patřit Lenka Masná, letošní česká jednička Alena Ulrichová a Ukrajinka Halyna Sishko. Ve hře je i účast slovenské rekordmanky a dvojnásobné olympioničky Lucie Klocové. Na nedávném evropském šampionátu v Amsterodamu skončila ve finálovém běhu na 1500 metrů desátá.

V dosavadní dvanáctileté historii memoriálového běhu ing. Jana Pána je nejúspěšnějším běžcem sedminásobný vítěz slovenský reprezentant Jozef Pelikán. O vítězství se popere i duo Slováků Leonard Lendvorský a Tomáš Timoranský.       

Program středečního podvečera začíná od 17 hodin. Tříhodinová podívaná slibuje atraktivní sportovní zážitky všech postupně navazujících disciplín, která vyvrcholí ve 20 hodin během nejrychlejších sprinterů na nejkratší stometrové trati. 

Seznam dosud známých zahraničních účastníků

Ukrajina

Kravchuk Vadym - výška M (220 cm)

Suprun Volodymyr – 100 m (10,30) a 200 m (20,99)

Kravcov Roman - 100 m (10,43) a 200 m (21,19)

Firsova Yuliya - dálka Ž (622 cm)

Klymiyk Kateryna – 400 m Ž (54,76)

Oksana Shkurat – 100 m př. Ž (12,96) účastnice OH

Halyna Sishko - 800 m

  

Polsko

Wojciecha Theinera - výška M (229 cm)

  

Nigerie

EZEKIEL EWULO – dálka M (785 cm)

Slovensko

Jozef Pelikán - 800 m

Leonard Lendvorský - 800 m

Tomáš Timoranský - 800 m

Rakousko

Eva Wimberger - 100 m př. (13,46)